Unde ajung banii din taxele pe care le plătești la stat. Aplicaţia care explică bugetul României, pe înţelesul tuturor

Unde ajung banii din taxele pe care le plătești la stat. Aplicaţia care explică bugetul României, pe înţelesul tuturor
| Foto: openbudget.ro

Platforma interactivă Open Budget, lansată de Societatea pentru Libertate Individuală (SoLib), oferă  utilizatorilor posibilitatea de a urmări cum sunt cheltuiți banii pe care fiecare cetățean îi plătește sub formă de taxe, în 2019.

Platforma pune la dispoziție informații despre impactul fiscal asupra unui salariat, în funcție de salariul introdus de acesta, sumele pe care statul le colectează din impozite, contribuții, taxe, accize sau din alte surse și modul în care sunt direcționați banii colectați de stat.

Totodată, utilizatorii pot schimba valoarea taxelor şi impozitelor, majorându-le sau scăzându-le după bunul plac, schimbând destinaţia cheltuielilor şi să vadă, în timp real, cum se modifică veniturile statului.

Platforma a fost creată cu scopul de a ilustra, pe înțelesul tuturor, bugetul statului român. Ideea platformei a plecat de la opacitatea cheltuielilor publice în România, în contextul în care bugetele nu sunt centralizate într-un mod accesibil iar contribuabilul nu ştie cum sunt cheltuiţi banii publici. "Ministerul Finanțelor publică anual peste 800 de pagini de tabele în format PDF cu bugetul statului. Dar, fără să ai o cunoaștere specializată a domeniului și câteva zeci de ore la dispoziție, tabele ministerului finanțelor sunt imposibil de înțeles. Orice informație e acul în carul cu fân. Nu este normal ca statul să ne ia aproape jumătate din tot ceea ce producem și nici măcar să nu încerce să ne arate într-un mod inteligibil unde merg banii aceia. De aceea, am făcut o platformă care să traducă PDF-urile statului pentru toată lumea într-o singură platformă: Open Budget", a declarat Claudiu Năsui, preşedintele SoLib și deputat USR.

"Platforma se poate dovedi foarte utilă atunci când vine vorba de combaterea populismului, oricine având acces la un calcul rapid al impactului bugetar al oricărei măsuri promise de un politician în campania electorală, dar şi pe cel al modificărilor de impozite şi taxe anunţate sau propuse de administraţia centrală", se arată pe site-ul platformei. 

Comenteaza