Un fond de investiții al Băncii Transilvania a ajuns cel mai performant din România

Un fond de investiții al Băncii Transilvania a ajuns cel mai performant din România

Fondurile deschise de acțiuni administrate de grupul clujean Banca Transilvania au înregistrat printre cele mai mare randamente din țară în ultimii ani.

Fondul BT Index România ROTX, administrat de compania BT Asset Management, a cunoscut o creștere de 43% în ultimii trei ani și de 19% în ultimele 12 luni. BT Energy a avut o ascensiune de 24%, iar BT Maxim, ambele administrate de grupul clujean, de 15% în decursul ultimelor 12 luni, conform Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF) din România.   

Cele mai performante cinci fonduri deschise locale au înregistrat, în ultimele 12 luni, randamente anuale nete între 15,3 și 24%, conform datelor aferente lunii februarie 2021 anunțate de AAF. În topuri mai sunt prezente Raiffeisen Global, ETF-BET Tradeville, Certinvest BET, FDI Prosper.

Activele nete ale celor 83 de fonduri deschise locale au crescut în februarie cu 0,9%, până la 4,7 miliarde de euro, iar de la începutul anului, cu 4,8%. Fondurile deschise locale au înregistrat în februarie intrări nete de 82 de milioane de euro, fiind vizate fondurile de obligațiuni și instrumente cu venit fix, cele reunite sub categoria alte fonduri, cele de acțiuni, diversificate și de randament absolut.

Activele nete exprimate în lei ale celor 108 fonduri deschise străine distribuite în România au crescut în februarie cu 8,4% față de luna precedentă, până la 0,23 miliarde de euro, iar de la începutul anului, cu 13,6%. Fondurile deschise străine distribuite în România, cu o pondere de 4,6% în totalul activelor fondurilor deschise de investiții, au înregistrat în luna raportată intrări nete de 17,3 milioane de euro.

Activele nete ale celor 33 de fonduri închise (inclusiv societățile de investiții financiare și Fondul Proprietatea) au scăzut cu 1,2% în februarie, până la 4,4 miliarde de euro, însă au crescut cu 0,7% de la începutul anului. Activele nete ale celor 224 de fonduri deschise și închise, locale și străine, au urcat în februarie cu 0,1%, până la 9,4 miliarde de euro, iar de la începutul anului au crescut cu 3%. Intrările nete ale lunii au totalizat 100 de milioane de euro.

Comenteaza