Turiștii au primit despăgubiri de peste 110 mil. lei în ultimii 4 ani. Câți au plătit asiguratorii anul trecut

Turiștii au primit despăgubiri de peste 110 mil. lei în ultimii 4 ani. Câți au plătit asiguratorii anul trecut

Companiile membre ale Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) au plătit despăgubiri în valoare totală de peste 110 milioane de lei în baza asigurărilor de călătorie, în perioada 2019 - 2022, a anunţat, miercuri, UNSAR.

Potrivit sursei citate, anul trecut au fost plătite 36,2 milioane lei, în creştere cu 105% faţă de valoarea achitată în 2021.

Din cele peste 110 milioane lei, 88% (circa 97 milioane lei) au reprezentat cheltuieli medicale de urgenţă, care au acoperit nevoile de restabilire a sănătăţii acelor asiguraţi care au suferit diverse boli, afecţiuni sau accidente, inclusiv ca urmare a practicării unor sporturi de sezon, pe durata călătoriilor în străinătate. Printre serviciile medicale pentru care s-au plătit despăgubiri se numără consultaţii şi tratamente medicale, intervenţii chirurgicale de urgenţă, spitalizare impusă de survenirea unor boli sau accidente, servicii stomatologice, tratament pentru infecţia cu COVID-19, servicii de ambulanţă, servicii de repatriere medicală sau chiar repatriere în caz de deces, şi altele.

Aproape 10 milioane de lei (9%) au reprezentat despăgubiri acordate în baza acoperirii storno, adică rambursarea contravalorii pachetelor turistice achiziţionate, atunci când intervin situaţii care duc la imposibilitatea de a mai pleca în călătorie (spre exemplu: decesul sau îmbolnăvirea asiguratului/soţului/soţiei acestuia sau a unei rude de gradul 1 sau 2, distrugerea locuinţei de domiciliu a asiguratului, primirea unei citaţii de către asigurat pentru prezentarea în faţa unei instanţe judecătoreşti, accident rutier ş.a.m.d.).

Alte 2,9 milioane lei au acoperit situaţiile de genul pierderii/întârzierii bagajelor, întreruperii călătoriei, pierderii documentelor, asistenţă rutieră etc.

„Azi, de Ziua Mondială a Turismului, ne dorim ca toţi turiştii să aibă parte de călătorii asigurate, fără griji, indiferent că vorbim despre vacanţe sau de călătorii în interes de afaceri", a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.

Comenteaza