Turcan: "Studenţii pot obţine credite avantajoase, iar statul va garanta aceste împrumuturi"

Turcan: "Studenţii pot obţine credite avantajoase, iar statul va garanta aceste împrumuturi"

Deputatul PNL Sibiu Raluca Turcan, fost ministru al Muncii, a declarat vineri că studenţii vor putea obţine credite avantajoase pentru a-şi susţine studiile, iar statul va garanta aceste împrumuturi.

"Guvernul Ciucă a creat aceste programe, iar în Parlament le-am dezvoltat, le-am făcut mai integratoare şi ţintite! Astfel, în Comisia de Muncă, la Programele #StudentInvest şi #FamilyStart, prin care studenţii pot obţine credite avantajoase pentru a-şi susţine studiile, iar tinerii pentru a-şi întemeia o familie, am crescut vârsta persoanelor eligibile de la 31 la 40 de ani şi am majorat suma care poate fi contractată de la 50.000 lei la 75.000 lei. Sumele vor putea fi înapoiate în 10 ani la o dobândă foarte avantajoasă. Statul garantează 80% din întreaga sumă contractată pentru tinerii care nu ar putea să acceseze un credit în lipsa unui salariu sau a unor garanţii solide. Acest program a fost lansat în luna noiembrie 2022 şi până la sfârşitul anului trecut au fost contractate deja aproape 500 de credite. Fondul Român de Contragarantare a acordat garanţii în numele şi contul statului de aproximativ 18 milioane lei pentru Student Invest", a afirmat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă.

Potrivit Ralucăi Turcan, tinerii pot să investească în: plata taxelor de studii; plata cărţilor, rechizitelor; costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate; taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri, precum şi cheltuielile de transport pentru deplasări; achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, aplicaţii informatice de specialitate; plata chiriei / locurilor de cazare în căminele studenţeşti; parte/avans din achiziţia unei locuinţe; cheltuieli cu transportul pentru bursele Erasmus, în baza documentelor justificative: convenţie, adeverinţa sau alt document care atestă înscrierea în program; investigaţii şi tratamente medicale complexe recomandate de medici în cazul studenţilor cu probleme de sănătate.

"Pentru noi, studenţii care astăzi se află pe băncile facultăţilor reprezintă generaţia viitoare, căreia trebuie să îi asigurăm cadrul necesar pentru educaţie şi pentru a putea să performeze la acelaşi nivel precum colegii lor din celelalte state europene. În plus, sprijinim şi familiile tinere să-şi întemeieze o familie, să poată să-şi cumpere un autoturism, o locuinţă sau să-şi acopere anumite costuri legate de educaţia copiilor sau de nevoi medicale. Nu în ultimul rând, am eliminat risipa din bani publici - dacă legea va trece în forma votată de comisie nu se vor mai acorda credite garantate de stat pentru nunţi şi cumetrii. Prin acest proiect ne asigurăm că banii vor ajunge la familiile şi tinerii care sunt la început de drum şi au cea mai mare nevoie de un astfel de sprijin", a adăugat Raluca Turcan.

Etichete
Comenteaza