Trufele din pădurile României, vândute în băcăniile Clujului

Trufele din pădurile României, vândute în băcăniile Clujului

Compania specializată în ciuperci de lux Trufex Europe Timișoara (TET) își va comercializa produsele la Cluj doar în băcăniile mici de cartier și în magazinele Mega Image.  

TET face 1 milion de lei din vânzarea trufelor pe piaţa locală şi la export, iar un borcan costă 50-60 lei, Business-ul pornit de Felix Biriescu, a ajuns anul trecut la afaceri de 1 milion de lei din vânzarea trufelor culese din pădurile din România pe pieţele externe şi în câteva băcănii şi în reţeaua Mega Image.

„Trufele le luăm din pădurile de la noi. La început eram foarte puţin oameni cu businessuri de acest gen, ne ştiam între noi, acum sunt mii de culegători de trufe“, a declarat fondatorul TET, conform ZF. Pe piaţa locală vânzările sunt intermediate de magazinul online, dar se vând și în Mega Image. Pentru că România nu e un mare consumator de trufe, afacerea se axează foarte mult pe exportul lor în Uniunea Europeană.

Biriescu spune că sunt şi restaurante care folosesc produsele Trufex, iar compania are şi câteva colaborări cu băcănii mici de cartier, în Constanţa, Cluj sau Braşov. „Nu îmi doresc intrarea în toate supermarketurile cu produsele noastre. Nu vreau să fie un produs pe care să-l găseşti peste tot, pentru că ar deveni banal, iar trufele nu sunt pentru toată lumea“.

Ciupercă de lux

Tuber/trufă este un gen de ciuperci comestibile care coabitează cu rădăcinile diferitor arbori (alun, fag, pin, plop, stejar, tei) formând micorize. Global există 86 de soiuri. Mai multe specii ale acestui gen pot fi găsite și în România (tuber aestivum). Sunt considerate alimente de lux, fiind folosite numai la prepararea celor mai rafinate rețete, în cele mai extravagante restaurante. În Italia funcționează o bursă a trufelor, iar în Franța, un muzeu. Există chiar confrerii, unde se acordă medalii culegătorilor ce prezintă cele mai valoroase și mai mari exemplare. Se organizează congrese, simpozioane, conferințe, mese rotunde, cursuri și excursii tematice pentru căutarea de trufe în sezonul optim de recoltare.

Comenteaza