Transgaz, o afacere PSD. Clujeanul Remus Lăpușan va conduce gigantul energetic

Transgaz, o afacere PSD. Clujeanul Remus Lăpușan va conduce gigantul energetic
Politicianul clujean va gestiona un business de stat de 4 miliarde de lei | Foto: Facebook

Remus Lăpușan, lider marcant al PSD Cluj, a fost ales ca președinte al uneia dintre cele mai mari companii de stat din țară, Transgaz Mediaș, cu o capitalizare bursieră de 4 miliarde de lei și un profit net anual de jumătate de miliard.

"În cadrul şedinţei Consiliului de Administraţie (CA), în conformitate cu prevederile art. 19 pct. 2.3 din actul constitutiv, actualizat la data de 27.11.2018 şi în conformitate cu prevederile OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările şi completările ulterioare, administratorii societăţii au ales pe domnul Lăpuşan Remus Gabriel în funcţia de preşedinte al CA", a comunicat directorul general al Transgaz, Sterian Ion

În vârstă de 48 de ani, Remus Lăpușan este absolvent al Facultăţii de Electronică şi Comunicaţii, din Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, și a fost numit ca director general al companiei private Uniqa Asigurări de Viaţă din 2011. 

Fostul preşedinte al PSD Cluj activa de trei ani în Transgaz, ca administrator provizoriu, printr-o decizie luată de acţionari. Acesta a fost numit inițial, alături de Nicolae Minea, la propunerea Ministerului Economiei, pentru o perioadă de patru luni cu posibilitatea de prelungire pentru încă două luni. Lăpuşan este liderul consilierilor judeţeni ai PSD din Consiliul Judeţean Cluj.

Transgaz este operatorul tehnic al sistemului naţional de transport al gazelor naturale. Compania vrea să repartizeze 255 de milioane de lei investitorilor ca dividende, adică jumătăte din profitul net pe 2018, de 495 de milioane.

Dividendul pe acţiune este de 21,6 lei ceea ce, la ultima cotaţie a acțiunii, de 338 de lei, oferă investitorilor un randament de 6,4%. Statul român, prin Ministerul Economiei, deţine 58% din transportatorul de gaze naturale. Compania avea o capitalizare bursieră de 3,9 miliarde de lei și un capital social de 117 milioane.

Comenteaza