Toți fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Oros, la Cluj: „Zilele următoare vor avea banii în cont”

Toți fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Oros, la Cluj: „Zilele următoare vor avea banii în cont”

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunțat, luni, de la Cluj, că toți fermierii afectați de secetă, dar și cei din domeniul zootehnic, vor fi despăgubiți cât mai repede posibil.

În urma ultimei rectificări bugetare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a primit un supliment de 3,4 miliarde de lei. O mare parte din acești bani vor fi folosiți pentru acordarea de ajutoare pentru secetă și pentru compensarea pierderilor înregistrate în zootehnie.

„Așa cum am promis încă de la începutul primăverii, când am constatat că s-a înregistrat în unele zone din România o secetă extremă, cum nu a mai fost în ultimii 50 de ani, toți cei afectați de secetă vor fi despăgubiți. Am fost în toate județele țării, în special în cele mai afectate de secetă și am văzut ceea ce s-a întâmplat acolo, atât fermieri mici, cât și fermieri mari au avut mari probleme”, a declarat Oros, într-o conferinţă de presă la sediul PNL Cluj.

De asemenea, fermierii care activează în zootehnie, unde efectul secetei a fost indirect, dar la fel de drastic, vor primi bani. "Cantitatea de furaje obținută anul acesta a scăzut foarte mult, dar prețul a crescut", a explicat ministrul.

„Aceste despăgubiri trebuie să le facem la fel de obiectivi și responsabil, astfel încât fiecare segment din agricultură și industrie alimentară să aibă un anumit sprijin. Noi am insistat ca în toate ordonanțele militare să fie permisă deplasarea pe câmp, ferme sau locurile unde se vând produsele fermierilor și țăranilor pentru că nu știam cât va dura criza și care vor fi consecințele.

Am vrut să ne asigurăm că produsele alimentare de bază vor fi suficiente. De aceea, la această rectificare bugetară, care este penultima din acest an, cei 3,4 miliarde lei, ne asigură să plătim despăgubiri pentru secetă, dar și pentru sectorul zootehnic. Avem scheme de sprijin, de compensare a pierderilor, iar actele vor fi demarate cât de repede se poate", a precizat Adrian Oros.

Acesta i-a asigurat pe fermieri că vor primi „tot ceea ce noi am promis. Acest lucru se va întâmpla în curând și vor vedea că ne-am ținut de promisiune când banii le vor intra în cont”.

Cum se acordă despăgubirile

„La începutul anului am emis un act normativ, prin care seceta se constată de către echipe mixte ale MADR și Prefecturii. Prin date foarte clare, se observă care este dimensiunea pagubelor. Aceste echipe consemnează pentru fiecare teren, fermier, localitate, se face proces verbal și se verifică aleatoriu”, a precizat Oros.

Ministrul, care este şi vicepreședinte PNL, a mai afirmat că din cele 2,9 milioane ha însămânțate în toamnă, potrivit sintezelor proceselor verbale, s-a constatat că 1,2 milioane sunt afectate.

„Am făcut un calcul, după directive ale Comisiei Europene prin care se demonstrează pierderile, și pentru fiecare hectar, în funcție de ceea ce s-a cultivat, se pot aloca despăgubiri. Acestea sunt 200 euro/ha.

Despăgubirile vor intra în contul fermierilor în câteva zile, pentru că bazele de date sunt pregătite. Plățile le facem prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Astăzi pleacă ordonanța de urgență, care era deja pregătită și aveam avizele, dar nu știam suma. După ce am aflat rectificarea, știm exact și sumele”, a conchis Adrian Oros.

loading...
Comenteaza