Tot mai mulți studenți renunță la chirii şi se întorc acasă. De ce nu lasă proprietarii din preţ

Tot mai mulți studenți renunță la chirii şi se întorc acasă. De ce nu lasă proprietarii din preţ

Criza provocată de noul coronavirus afectează serios și piața chiriilor din marile centre universitare.

Studenții au renunțat la locuințele temporare și s-au întors acasă. În lipsa chiriașilor, proprietarii sunt nevoiți să se descurce cum pot, mai ales că mulți au rate la bancă. Însă, unica soluție pentru păstrarea clienților este să scadă prețurile.

Lucian este în anul II la Facultatea de Business și stă într-o garsonieră închiriată din Cluj. Cum nu lucrează, iar facultățile s-au închis, nu mai avea de ce să plătească 220 de euro chirie. Așa că a negociat cu proprietarul. Chiriaș: „M-am pregătit să îmi fac bagajele, am început să strâng absolut tot. Eram pe cale să plec și atunci am reușit oarecum să negociem prețul. A acceptat să facă o reducere din preț, de 50 de euro”.

Numai în Cluj-Napoca sunt 70.000 de studenți, iar majoritatea stau cu chirie. Mulți au reununtat în această perioadă la casele închiriate, deși peste câteva luni își vor căuta din nou o locuință. Studentă: „Înțeleg că este greu pentru un proprietar, dar și nouă ne este greu să plătim un preț întreg pe o chirie”. Studentă: „Nu oferă condiții pentru câți bani primesc”.

Proprietarii nu sunt dispuși mereu să lase din preț, mai ales cei care își achită rata la bancă din chirii. Proprietar: „Dacă o să se mai prelungească starea de urgență, o să mai las o lună, două, poate 100 de euro, dar dacă revin lucrurile normal, începem cu chiria normală”.

Daniel Crainic, director de marketing portal de imobiliare, pentru stirile pro tv: „Putem vorbi de o oscilație între 0 și minus zece la sută până la finalul anului, dacă situația se va relua la normal din 15 mai. Piața chiriilor era deja suprasaturată în orașele universitare. Cred că nu vom mai vedea garsoniere în blocuri vechi în Cluj la 500 de euro sau mai mult, pe lună, ci ne vom apropia spre cifre care sunt și în celelalte orașe”.

Cererea pentru închirieri a scăzut cu 25% în Cluj-Napoca, în primele trei luni din acest an, față de aceeași perioadă a anului trecut, arată o analiză realizată de imobiliare.ro. 

Etichete
Comenteaza