Terapia Cluj va începe producția de medicamente anticoronavirus

Terapia Cluj va începe producția de medicamente anticoronavirus

Fabrica de medicamente Terapia Cluj-Napoca va introduce pe fluxul de fabricație, de luna viitoare, produsul Favipiravir, destinat cazurilor ușoare de Covid-19. 

Producătorul de medicamente din Cluj va fabrica, din iunie, până la 100.000 de cutii de Favipiravir pe lună, capacitate maximă care poate să fie realizată aici fără investiţii suplimentare, susține directorul general al acesteia, Dragoș Damian.

În fabrica Terapia din Cluj urmează să înceapă producţia medicamentului, după ce până acum producătorul l-a importat de la compania mamă - Sun Pharma din India, potrivit ZF. Medicamentul antiviral folosit pentru cazurile uşoare şi medii de COVID-19, urmează să fie produs local din iunie.

Până la 100.000 de cutii din acest medicament pot ieşi de pe porţile fabricii de medicamente din Cluj-Napoca. Protocolul naţional pentru tratamentul pacienţilor cu COVID-19 a fost modificat, astfel că medicii de familie pot prescrie Favipiravir pacienţilor cu noul virus pe care îi monitorizează. Medicamentul va fi folosit în continuare şi în spitale.

La începutul anului, Terapia a început probele tehnologice pentru fabricarea sa în țara noastră. "Favipiravir este folosit pe scară foarte largă pe continentul asiatic, este de provenienţă japoneză şi, de obicei, medicamentele din Japonia nu prea ajung în Uniunea Europeană, în schimb sunt foarte prezente în Asia. Este un medicament dezvoltat ca antivirus gripal. De 10 ani este dezvoltat în Japonia şi a demonstrat eficienţă, în studiile clinice, şi pentru noul coronavirus.

Vorbim despre un medicament repoziţionat de pe tratamentul infecţiei cu virusul gripal pe tratamentul infecţiei cu Sars-Cov-2", conform oficialului clujean. Conform unui studiu realizat de Terapia, efectele adverse în urma administrării Favipiravir sunt uşoare: doar 0,4% din pacienţi au avut reacţii adverse grave.

Comenteaza