"Taxa pe lăcomie", criticată dur de fostul premier PSD, Victor Ponta: Efectele dezastruase se vor răsfrânge asupra românilor

"Taxa pe lăcomie", criticată dur de fostul premier PSD, Victor Ponta: Efectele dezastruase se vor răsfrânge asupra românilor

Fostul prim-ministru PSD, Victor Ponta, trage un semnal de alarmă în legătură cu "taxa pe lăcomie", care produce efecte "dezastruase pentru economia românească".

Fostul lider PSD critică dur OUG 114/2018, prin care guvernul Dăncilă a introdus mai multe taxe pentru bănci, companiile de energie și de comunicații. Victor Ponta, prezent într-o conferință de presă la Cluj, susține că ordonanța perturbă sisteme importante din economia țării și se va răsfrânge, până la urmă, asupra tuturor românilor.

"Încercăm să explicăm și să îndreptăm, prin amendamente în Parlament, în activitatea publică, efectele dezastruase pentru economia românească ale ordonanței 114 (taxa pe lăcomie-n.red.), cea care a introdus o mulțime de taxe, care perturbă sisteme importante și care în final se vor răsfrânge în viața de zi cu zi.

Toate taxele introduse la sfârșitul anului sunt făcute fără studiu de impact, nu a existat niciun fel de discuție cu mediul de afaceri și ele afectează stabilitatea și predictibilitatea mediului de afaceri. Toate taxele se vor reflecta în activitatea companiilor românești și în prețurile pe care le plătește consumatorul român", a declarat Ponta.

Taxa impusă băncilor le afectează cel mai grav pe cele cu capital românesc și nu pe cele străine, cum susțin reprezentanții guvernului, arată fostul premier:

"Taxa pe bănci a afectat grav cea mai performantă bancă privată cu capital românesc. Vorbesc de Banca Transilvania. Măsurile luate de Teodorovici și de Vâlcov au lovit cel mai tare într-o bancă românească, nu în cele străine. Toate băncile vor duce costul acelei taxe către creditare. Companiile mari, multinaționale se pot credita din afara țării. Cine vor fi afectați? Întreprinzătorii și oamenii de afaceri români, care vor avea mai greu acces la credite și vor plăti mai mult".

Taxa pe lăcomie afectează grav producătorii de energie din România, ajungându-se astfel la un record istoric: cel mai mare preț pe bursă la energie. Importul de energie crește, iar facturile plătite de români cresc și ele.

"Primul efect al taxei pe companiile de energie îl vedeți cu toții; este cel mai mare preț la energie din istoria României. O să îl simțim cu toții din februarie, când vin primele facturi. Alt efect sunt crizele sociale și de sistem. De o săptămână, cel mai mare producător de cărbune, Complexul Energetic Oltenia, se confruntă cu o criză majoră. Minerii sunt în grevă și nimeni din guvern nu a vorbit cu ei. Se distruge un producător major de energie, se distruge un sistem energetic. Și la ora actuală importăm 1.400 de megawați din Cehia și Ungaria la prețuri uriașe, care se vor reflecta în facturi populației și ale firmelor", a afirmat Ponta.

Companiile de telecomunicații își vor mări tarifele, mai arată omul politic, și își vor opri investițiile din țară.

"Companiile mari din telecomunicații nu vor veni cu bani de acasă, ci vor pune în factură acea taxă. În schimb, pot lua decizia de a opri sau de a încetini investițiile pe care vreau să le facă, pentru că România nu mai este o țară stabilă din puctul de vedere a politicilor fiscale", a conchis fostul premier.

Noi măsuri fiscale, de la 1 ianuarie. Printre acestea, și "taxa pe lăcomie"

Printre cele mai importante prevederi:

- taxa pe activele financiare ale băncilor, care este de 0,1% pentru un ROBOR între 2% şi 2,5%, de 0,2% pentru 2,51%-3%, de 0,3% pentru 3,01%-3,5%, de 0,4% pentru 3,51%-4%.

-plafonarea preţului la gaze pentru consumatorii casnici la 68 de lei, preţul de cost şi preţul de înmagazinare, pentru o perioadă de trei ani.

-în domeniul comunicaţii, actul normativ introduce un nivel minim privind vânzarea licenţelor 3G, 4G şi 5G şi o taxă de 3% din cifra de afaceri a operatorilor telecom, care va fi plătită de ANCOM.

-taxa pe viciu în domeniul jocurilor de noroc a fost stabilită la 2% pe cifra de afaceri.

-în cazul Pilonului II de pensii, comisionul de administrare a fost scăzut de la 2,5% la 1%, din care fondul de administrare primeşte 0,5% şi Casa Naţională de Sănătate 0,5%.

-cei care contribuie la Pilonul II de pensii se vor putea retrage, dacă au contribuit cel puţin cinci ani la acesta şi vor putea rămâne doar la Pilonul I. Valoarea contribuţiilor nu va fi transferată.

- este prevăzut un program privind construcţia a 1.000 de grădiniţe cu program sportiv, prin parteneriat public-privat, pentru care se vor putea accesa ajutoare de stat de până la 500.000 de euro pentru fiecare unitate.

-înfiinţarea unui fond privind dezvoltarea a 31 de staţiuni balneare, care are un buget de 310 milioane de lei pentru anul viitor.

-înfiinţarea fondului de dezvoltare şi investiţii cu un buget de 10 miliarde de euro, prin care se vor putea finanţa proiecte în domenii precum sănătate educaţie, dezvoltare locală şi infrastructură.

-majorarea, de la 1 septembrie, a punctului de pensie şi a pensiei minime astfel: punctul de pensie va creşte de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, iar pensia minimă de la 640 de lei la 704 lei.

-devansarea aplicării creşterilor salariale pentru cadrele didactice din anul 2022, de la 1 septembrie 2020

Comenteaza