Statul se împrumută de la cetățeni și bănci cu peste 1 miliard de lei

Statul se împrumută de la cetățeni și bănci cu peste 1 miliard de lei
Statul s-a împrumutat cu 575 milioane de lei prin titluri scadente în aprilie 2019 și cu 245 de milioane prin obligațiuni cu scadența în decembrie 2022, la costuri medii anuale în scădere la 1,65%, respectiv 2,70%, conform unui raport al Băncii Transivania (BT).

“Pe termen scurt ne așteptăm ca piața titlurilor de stat să reacționeze la evoluțiile macrofinanciare externe (inclusiv relația Marea Britanie - Uniunea Europeană) și la știrile interne. Săptămâna următoare Ministerul Finanțelor a programat două licitații, dintre care una cu certificate scadente în ianuarie 2017, cu volum de 500 de milioane de lei”, remarcă Andrei Rădulescu (foto), senior economist la BT.

Ratele de dobândă au scăzut pe piața internă a titlurilor de stat în această săptămână, pe scadența 10 ani fiind consemnat minimul din martie 2015, pe fondul semnalelor de temperare a cererii interne și a optimismului din piețele financiare globale - capitalul este atras de randamentele oferite de România.

În România producția industrială și sectorul de construcții s-au ajustat în mai (dinamică an/an în scădere la 1,5%, respectiv 8,9%), pe fondul acumulării unor provocări din plan european și intern (inclusiv legea dării în plată). Deficitul balanței comerciale cu bunuri s-a intensificat în mai, ca urmare a coborârii exporturilor (la 4,1% an/an) și accelerării importurilor (la 1,2% an/an).

Prețurile de consum s-au diminuat în iunie (cu 0,7% an/an, ritm de declin în temperare de la 3,46% în mai), ca urmare a diminuării impactului reducerii taxei pe valoarea adăugată la alimente și servicii de alimentație. Contul curent al balanței de plăți s-a deteriorat în mai, consemnând cel mai ridicat deficit din vara anului 2012. 

Investițiile străine au crescut, datoria externă a scăzut în mai, evoluții care exprimă perspective bune pentru dinamica economiei pe termen scurt. Semnalele de temperare în cererea internă, persistența dinamicii prețurilor de consum în teritoriu negativ și atractivitatea pieței interne de titluri de stat (climat de optimism pe piețele globale) au determinat scăderea ratei de dobândă pe scadența 10 ani cu 2,6% la 3,15% în ultima săptămână (minimul din martie 2015).

Comenteaza