Belișul își face patinoar pe fonduri europene. Îl vrea autosustenabil

Belișul își face patinoar pe fonduri europene. Îl vrea autosustenabil

În stațiunea clujeană Beliș-Fântânele va demara construirea primului patinoar, pe care autoritatea locală îl vrea să îl transforme în sursă de venit. 

„În cel mai scurt timp vor începe lucrările la proiectul de înființare a unui patinoar autosustenabil în comună. Totodată, acest proiect a fost gândit în scop turistic, pentru a veni în ajutorul comunității”, susțin reprezentanții Primăriei Beliș.

Proiectul va fi finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), valoarea sa fiind de aproape 400.000 de euro. 200.000 de euro este finanțarea publică prin PNDR, iar cofinanțarea privată a beneficiarului, Primăria Beliș, de 177.823 de euro.

Ca autoritate contractantă figurează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Proiectul a fost întocmit de compania Departamentul Proiectare Florești, iar lucrările vor fi executate de societatea Rout Stone Cluj-Napoca.

Comuna Beliș este situată la poalele masivului Vlădeasa, din Munţii Apuseni, la o altitudine de 1.125 m, în partea de sud-vest a județului Cluj, la 80 km de reședința de județ și 30 km de Huedin. Aceasta se situează la interferența a două unități montane din cadrul Munților Apuseni, respectiv Munții Gilăului, Muntele Mare și Munții Bihorului Vlădeasa.

Beliș este printre cele mai importante zone turistice ale județului, având o rețea de 30 de pensiuni, fiind destinația favorită de vară și de iarnă a turiștilor, atât din județul Cluj, cât și din cele învecinate. Printre activitățile practicate aici se numără schi, alpinism, speologie, pescuit, parapantă, plimbări cu barca, înot, echitație.

Turiștii pot efectua un tur înconjurător al lacului, pornind din Beliș înspre Poiana Horii, de acolo la Giurcuta de Sus. De aici se poate străbate la Smida, trecând ulterior prin Doda Pilii, înspre Dealul Boții. De-a lungul traseului, pe lângă obiectivele turistice există multe puncte panoramice de unde se pot efectua fotografii.

Comenteaza