Spitalul Pelican, transformat în birouri cu aparthotel

Spitalul Pelican, transformat în birouri cu aparthotel
Imobilul de pe Calea Turzii va găzdui spații de birouri și hoteliere | Foto: Hexagon

Grupul maghiar Kesz va transforma clădirea care trebuia să devină primul spital privat din Cluj-Napoca în spațiu de birouri și aparthotel, printr-o investiție de 20 de milioane de euro, prima a acestuia din România. 

Inaugurarea clădirii Hexagon Offices & Apartments, prima a grupului Kesz în România, este programată pentru  primele luni ale anului 2019, pe Calea Turzii. Clădirea de birouri va fi una “verde”, de clasa A, certificată BREEAM, îndeplinind cerințele certificării înainte de a fi dată în folosință, susțin reprezentanții dezvoltatorului.

Ea va avea o suprafață de 25.000 mp și este proiectată pentru a deservi 1.600 de spații de lucru și 52 de apartamente în regim hotelier. Până în primăvară, dezvoltatorul semnala încheirea de contracte pentru 30% din suprafață. Clădirea va grupa un supermarket, restaurant, săli de conferințe și de fitness.

Prin proiectele grupului Kesz în România se mai numără parcul acvatic Nymphaea din Oradea, fabrica Kaercher din Curtea de Argeș, Centrul Logistic Penny din Bacău și One Herăstrău Park. Kesz se află se numără printre primii 10 antreprenori generali în domeniul construcțiilor civile din România.

Medicover va prelua Pelican. Fără clădire

Operațiunea de preluare a companiilor grupului Pelican, care voia să ridice aici un spital de 50 de milioane de euro, este acum analizată de Consiliul Concurenței. Prin această tranzacție ABC Medicover Holdings preia companiile din grupul Pelican, respectiv Pelican Impex, Pelican Servicii, Diagnostica, Via Sana, Farmacia Vitamina și Optica Pelican. 

Imobilul care trebuia să găzduiască cel mai mare spital privat din ţară, de pe Calea Turzii din Cluj-Napoca, a trecut în mâinile constructorului ungar Kesz, după ce acţionarii companiei Pelican Impex, care deţine deja un spital în Oradea, nu au mai mai putut finaliza proiectul anunţat ca o investiţie de 50 de milioane de euro.

Sucursala locală a grupului Kesz a căutat investitori pentru a finanţa proiectul, însă a luat în calcul transformarea imobilului într-o clădire de birouri. Pentru a finaliza construcția investitorul trebuia să aloce 10 milioane de euro.

Clădirea ar fi trebuit să funcţioneze ca spital universitar, prima unitate spitalicească de acest tip din ţară. Primele probleme au apărut în 2012, construcţia fiind întreruptă după finalizarea structurii clădirii. Lucrările au fost reluate după câteva luni, dar au fost oprite definitiv la în 2013, perioadă în care imobilul a fost aproape integral construit.

Proiectul de spital, eșuat de două ori

Una dintre variantele vehiculate a fost preluarea imobilului de către Consiliul Județean (CJ) pentru un spital monobloc pentru copii, însă nu s-a materializat. „Ne-am tot orientat asupra unui teren să construim noi, dar am ajuns la concluzia că mai eficient ar fi să achiziționăm o clădire gata construită. Din ceea ce am am văzut în piață, cel mai bine se preta clădirea investiției de pe Calea Turzii”, declara președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Primul spital privat din Cluj-Napoca, aflat acum în construcție, va fi deschis în acest an de rețeaua Regina Maria, fiind realizat în parteneriat cu omul de afaceri local Horia Ciorcilă. Investiția de pe Calea Dorobanţilor este de 15 milioane de euro.

Acesta va avea o suprafaţă de 7.000 mp și un flux de 10.000 de pacienţi. Noul spital va crea peste 300 de locuri noi de muncă, potrivit conducerii reţelei. Primul spital privat din județ este unitatea medicală de recuperare Polaris Medical din Suceagu, investiție a lui Ioan Socea, unul dintre acționarii firmei EnergoBit.

Comenteaza