Șefii din Cluj ai agriculturii românești: „Vrem să eliminăm fermierii de canapea”

Șefii din Cluj ai agriculturii românești: „Vrem să eliminăm fermierii de canapea”
Ministrul agriculturii și-a propus să scape de vânătorii de subvenții

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, și europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședintele comisiei de agricultură din forul european, vor să blocheze subvențiile pentru cei care dețin pământ, dar de fapt nu ei îl lucrează.

 

“Anul acesta seceta a provocat pagube imense fermierilor, inclusiv pentru culturile înființate în toamna lui 2019: 1,1 milioane ha, plus 1,2 milioane ha înființate în această primăvară, mai ales floarea soarelui și porumb. Negocieri privind politica agricolă comună (PAC) sunt acum în desfășurare la nivel european.

Am încercat să susținem în Parlamentul European cauza României pentru ca ecoschemele să fie acceptate de fermieri, iar banii să nu fie pierduți, am păstrat ajutorul național tranzitoriu și l-am prelungit până în 2027.

Vom da fermierilor bani pe animalele reale și nu pe situația scriptică din 2013. Plafonarea subvențiilor am vrea să fie la decizia fiecărei țări, însoțită de o plată redistributivă. În România avem încă o proprietate polarizată, 97% dintre fermieri lucrează 40% din teren în ferme sub 50 ha.

Avem puține cooperative, un mediu asociativ neconsolidat, o îmbătrânire a populației rurale și fermierilor, abandonul zonelor cu constrângeri naturale, o agricultură meteodependentă, o slabă promovare a produselor locale și românești, dar și acești vânători de subvenții de care va trebui să scăpăm”, spune Oros.

Importăm plante modificate genetic din Argentina

“Noua PAC se face acum, va fi un regulament consolidat. Interesele României sunt protejate la Bruxelles, chiar dacă există încă necunoscute, în zona de Pactului Verde European (Green Deal), schimbările climatice (practici agricole prietenoase cu mediul), s-a propus 31%, dar acum se propune 21%. Ne afectează pe toți schimbările climatice, am avut secetă severă în zona Mării Negre și nu trebuie să nu ne oprim cu sistemul de irigații, inclusiv în zona Transilvania.

Ne luptăm ca fermierii să fie plătiți pentru aceste eforturi pe care le fac, iar practicile ecologice pe care o aplică vor fi plătite suplimentar. Plățile directe vor rămâne neatinse. Pe de altă parte, avem o problemă în zona de proteine, deoarece importăm la greu din Argentina, unde se cultivă la greu plante modificate genetic”, a remarcat europarlamentarul clujean.

De ce costă laptele 5 lei litrul și nu 20 de lei

“Comisia Europeană și-a asumat reducerea consumului de îngrășăminte la jumătate față de ceea ce este acum. La rezervele altor țări din UE față de acordarea de ajutor național tranzitoriu în România le-am replicat că ele au subvenții mai mari. B

unăstarea animalelor, respectiv creșterea lor pe pășune, va oferi alt acces la banii UE. Fermierii trebuie să înțeleagă că va fi greu să accesezi fonduri europene fără specialiști, deci se vor da fonduri și pentru consultanță. Noi susținem și finanțarea tinerilor fermieri, în creștere de la 70.000 la 100.000 de euro.

Recent a apărut și noțiunea de nou fermier, de peste 40 de ani, și care nu a mai făcut agricultură până acum și care să poată să obțină până la 100.000 de euro. Milităm pentru fermele care au capacitatea de a genera bunăstare, locuri de muncă, nu pentru cele cu câteva vaci, unde creșterea animalelor este un fel de hobby.

Consumatorilor trebuie să li se explice că, dacă nu ar fi aceste subvenții, am cumpăra laptele de la magazin cu 20 lei/l, nu cu 5 lei/l. Deși subvențiile au scăzut cu 11% la nivelul UE, în România vor crește ușor. Totuși, fermierii de canapea trebuie eliminați la subvenții, doar proprietari de teren, trebuie să venim cu o legislație foarte fermă în acest domeniu și să fie plătit cel care lucrează terenul.

Resurse financiare din partea UE vor fi pentru accesul la internet – nu poți fără acesta la sate, zonele cu constrângeri naturale (montană, mai puțin productivă). Din păcate, în România avem o mare problemă cu procesarea; suntem mari exportatori de grâu, în loc să îl transforăm în pâine sau produse congelate”, spune oficialul de la Bruxelles.

Videoconferința “Afaceri în agricultură”, organizată de Bursa, a grupat atât reprezentanți ai instituțiilor de stat implicate în domeniu, cât și întreprinzători din zona privată sau specialiști în acest sector economic.    

Comenteaza