Se ieftinesc creditele. BNR a redus dobânda cheie la cel mai mic nivel din istorie

Se ieftinesc creditele. BNR a redus dobânda cheie la cel mai mic nivel din istorie

Astăzi a intrat în vigoare nouă dobânda de politică monetară a Băncii Naţionale, dobândă redusă de la 1,5% pe an la 1,25%. Faţă de acum doi ani, valoarea este la jumătate.

„Urmează o perioadă cu credite ieftine, prin care se încearcă stimularea investițiilor și a consumului.” Acesta este mesajul transmis de Banca Națională, potrivit site-ului Stirileprotv.ro.

În teorie,  asta înseamnă ieftiniri de credite, adică dobânzi la jumătate faţă de cele din 2018, de exemplu, spun analiştii bancari.

Totodată, mai înseamnă că preţurile vor continua să scadă. În comunicatul Băncii Naţionale este punctată această reducere a inflaţiei - de la 4, la 2, într-un singur an. Scăderea dobânzii indică exact stagnarea preţurilor pentru coşul general de produse şi serviciii - evident că unele alimente se vor scumpi, altele se vor ieftini, în funcţie de cerere.

Indicele IRCC, omologul Roborului, pe baza căruia se calculează toate dobânzile pentru creditele noi, s-a diminuat până aproape de 1, de la un nivel maxim de 2,66. Deci pentru creditele noi vor fi diferenţe semnificative de costuri faţă 2019, de exemplu. Pentru firme, la fel, semnalul este că pentru proiecte bune vor primi bani ieftini.

Etichete
Comenteaza