Scenariu sumbru: ROBOR ar putea ajunge la 3,45% in următoarele 12 luni

Scenariu sumbru: ROBOR ar putea ajunge la 3,45% in următoarele 12 luni

Estimările CFA (Chartered Financial Analyst) România pentru evoluția ROBOR sunt de 3,45%, pentru următoarele 12 luni, iar dobânda la titlurile de stat cu scadența la 5 ani este de 5%, a afirmat, marți, Adrian Codirlașu, președintele CFA România, la "Summer Banking Academy".

"Ratele de dobândă sunt corelate cu inflația. Prin urmare o majorare a inflației conduce la o majorare a ratelor de dobândă. Într-o economie ratele de dobândă trebuie să fie real-pozitive. Acum, în România, încă sunt real-negative.

E adevărat, la nivel internațional dobânzile sunt real-negative.

Însă deja am avut doua măriri anul acesta pe dolar și mai urmează încă două, conform FED. Prin urmare, orice majorare de dobândă externă va conduce și la o majorare de dobândă internă.

Asociația CFA România derulează lunar un sondaj cu privire la variabilele macroeconomice și ale piețelor financiare.

Estimările pentru următoarele 12 luni pentru ROBOR sunt 3,45%, iar la titlurile de stat cu scadență la 5 ani, la 5%", a subliniat Adrian Codirlașu.

Acesta afirmă că deja anticipațiile de inflație sunt descrescătoare și prin urmare este de așteptat că odată ce inflația se reduce și anticipațiile de inflație se reduc, creșterea dobânzilor să încetinească.

Potrivit sursei citate, nivelul inflației este peste ținta BNR, iar banca centrală trebuie să ducă inflația în cadrul țintei și din acest motiv ne putem aștepta încă la majorări ale dobânzii cheie.

În ceea ce privește evoluția cursului valutar, președintele CFA România a afirmat că acesta este strâns corelat cu dobânda. De asemenea, la nivel internațional situația nu este foarte bună, o serie de piețe emergente mari au probleme, ceea ce creează aversiune la risc la nivel global, România fiind și ea afectată, scrie business24.ro.

Comenteaza