Salariul minim va creşte în 2021. Ce se întâmplă cu alocațiile și pensiile

Salariul minim va creşte în 2021. Ce se întâmplă cu alocațiile și pensiile

Ministrul Finaţelor, Florin Cîţu, a fost întrebat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, dacă revenirea economiei, despre care a vorbit, va însemna şi creşterea salariului minim cu 100 de lei brut, aşa cum au cerut sindicaliştii.

Salariul minim pe economie va creşte în 2021, a declarat Florin Cîţu, dar nu a avansat un procent.

"Aş vrea să păstrăm totuşi o formulă pe care să nu o mai modificăm. Vreau să scot elementul acesta de politic din negocierile pe salariul minim. Anul trecut am venit cu o formulă care cred că este foarte bună, e transparentă, toată lumea ştie indicatorii şi o formulă care nu penalizează dinamica salariului minim în ani cum este acesta, în care ai o contracţie sau ai o scădere a economiei.  Aş merge pe pastrarea acestei formule şi pentru anii viitori. Altfel, în momentul în care introduci politicul în negociere, acest element politic de subiectivism, atunci apar efecte negative pentru economie pe care nu le putem vedea imediat, dar care au repercusiuni pe viitor", a declarat Cîţu, conform Economica.net.

Ultima majorare a salariului minim brut a avut loc la data de 1 ianuarie 2020, când acesta a crecut la 2.230 de lei, de la 2.080 de lei, practic o creştere a salariului minim net cu 83 de lei. Salariul minim pentru angajaţii care au absolvit studii superioare şi care au minimum un an vechime în domeniul studiilor superioare absolvite a fost majorat la 1 ianuarie 2019 la 2.350 de lei și nu a mai fost modificat la 1 ianuarie 2020.

Întrebat despre dublarea alocațiilor, ministrul a spus că nu sunt bani, iar în cazul în care legea retrimisă în Parlament va fi promulgată, va trebui "să tăiem de undeva".

"Contul sigur este, bani nu sunt. Deci, aici mi se pare că avem un precedent periculos în ceea ce se întâmplă în România acum. Prin decizia Curţii s-a diluat la maxim principiul responsabilităţii fiscale. Rolul acelui articol din Constituţie era exact acesta, responsabilizarea fiscală. Eu nu pot să cred că cei care au scris constituţia s-au gândit că vor responsabiliza pe cineva doar dacă pun un cont acolo. Nu mai vorbesc că instrumentul financiar cont în sine nu are niciun fel de relevanţă fără suma respectivă. Sunt mai multe elemente pe care le văd aici, dar în fine, este o decizie a Curţii. Vom vedea atunci. Dacă legea va fi promulgată va trebui să tăiem de undeva poate, să luăm bani ca să putem să creştem alocaţiile, dar eu nu cred că vom ajunge acolo. Vom vedea", a spus Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

Cât despre despre o eventuală majorare a pensiilor, dacă pe data de 25 noiembrie Curtea Constituţională va respinge sesizarea Guvernului pe Legea rectificării bugetului votată de Parlament Cîțu a spus că "o să vedem atunci. Aşteptăm motivarea întâi a deciziei Curţii şi apoi vom lua o decizie".

Comenteaza