Salariul mediu, cu 3% mai mare în noiembrie 2017 faţă de luna precedentă. Domeniile cu cele mai mari creşteri

Salariul mediu, cu 3% mai mare în noiembrie 2017 faţă de luna precedentă. Domeniile cu cele mai mari creşteri
În luna noiembrie 2017, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 3.430 de lei, cu 3,1% mai mare decât în octombrie. Câştigul salarial net a fost de 2.464 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 72 de lei (+3%), arată datele comunicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (6.157 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.409 lei).

Comparativ cu luna noiembrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,4%. Indicele câştigului salarial real (evoluţia în raport cu rata inflaţiei) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 109,9%.

Indicele câştigului salarial real a fost de 102,3% pentru luna noiembrie 2017 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 181,4%, cu 4,1 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna octombrie 2017.

Conform datelor INS, în luna noiembrie 2017, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare faţă de luna octombrie 2017.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net, în noiembrie faţă de octombrie 2017:

- cu 14% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, respectiv cu 10,2% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor;

- între 7% şi 10% în fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor din tutun, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), cercetare-dezvoltare, extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a., fabricarea altor mijloace de transport;

- între  5,0%  şi  6,0%  în  fabricarea  produselor  din  cauciuc  şi  mase  plastice,  fabricarea  hârtiei  şi  a produselor  din  hârtie,  depozitare  şi  activităţi  auxiliare  pentru  transport,  alte  activităţi  extractive, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice. 

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net:

- cu 3,6% în industria metalurgică;

- între 1% şi 2,5% activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură).

„În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+3%), ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, în administraţia publică (+2,7%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,6%)", a mai comunicat INS.

 

Comenteaza