Salariile din Cluj şi Timiş au crescut cel mai mult în pandemie

Salariile din Cluj şi Timiş au crescut cel mai mult în pandemie

Salariile medii nete din Cluj, Timiş, Constanţa şi Sibiu au crescut cel mai mult în pandemie, adică în perioada iulie 2019 – iulie 2021, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică, centralizate de Ziarul Financiar.

Astfel, în Cluj şi Timiş au crescut salariile nete cu 22% în perioada menţionată, iar în Constanţa şi Sibiu creşterile au fost de 18% între iulie 2019 şi iulie 2021. În Cluj, salariile au crescut de circa 3.500 de lei net în iulie 2019 la aproape 4.300 de lei în aceeaşi lună din anul 2021. În Timiş, salariul mediu net pe judeţ a crescut de la circa 3.120 de lei la aproape 3.800 de lei în această perioadă.

„Timiş şi Cluj, chiar şi Sibiu, sunt judeţe prospere, unde economia progresează, cu lideri industriali care continuă să se dezvolte după anul pandemic 2020. Sunt şi judeţe unde se înregistrează şi o tensiune deosebită în piaţa muncii, unde concurenţa dintre angajatori este acerbă. Acest context determină şi o presiune în creştere pe salarii. Constanţa poate fi într-o situaţie diferită, profilul economic al judeţului nu este acelaşi. Considerăm că aici creşterea salariilor este legată în principal de sezonul estival, un sezon care a fost foarte bun, dar unde angajatorii s-au confruntat şi ei cu lipsa forţei de muncă“, a explicat pentru ZF Raluca Pârvu, business manager la BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane.

Comenteaza