S-a mutat din Cluj la ţară, să devină "căpşunar"

S-a mutat din Cluj la ţară, să devină
A renunțat la cei 12 ani de carieră în cercetare pentru a-și înființa, împreună cu cei șapte copii pe care îi avea la momentul respectiv, o mică pepinieră de căpșuni la ţară. Iar agricultura l-a răsplătit.

Printre expozanții la cea de-a XX-a ediție a târgului Agraria s-a numărat și Pepinierele Hida, o afacere de familie care demonstrează că nu este necesară o investiție ridicată pentru a avea succes în agricultură.

În ciuda ratei de absorbție din ce în ce mai ridicate a fondurilor europene destinate agriculturii, relativ puțini antreprenori aflați la început de drum aleg să se aventureze în acest domeniu. Pe lângă percepția generală că "din agricultură mori de foame", un alt motiv invocat este nevoia unei investiții consistente.

Acest mit este demontat de inginerul Nelu Orlaie, care arată cum, cu o investiție minimă, o afacere în domeniul agricol poate fi extrem de profitabilă. În urmă cu 12 ani, în 2002, Nelu Orlaie (foto) a renunțat la cei 12 ani de carieră în cercetare pentru a-și înființa, împreună cu cei șapte copii pe care îi avea la momentul respectiv, o mică pepinieră de căpșuni în localitatea Hida din județul Sălaj.

Şi-a vândut apartamentul pentru a putea începe afacerea

Începuturile au fost modeste. Şi-a vândut apartamentul pe care îl avea în Cluj-Napoca și s-a mutat împreună cu familia în Hida, unde a început afacerea având la dispoziție o suprafață de doar 6 ari. Din banii de pe apartament și-a cumpărat ustensilele și echipamentele necesare și a început să planteze căpșuni. După cum singur recunoaște, "singurul lucru pe care-l aveam noi era know-how-ul; tot ce știam erau noțiuni despre piața românească și cea europeană, știam că nu sunt căpșuni și fructe mici în România".

Pentru că avea probleme cu materialul săditor, care era greu de găsit, a început să-l producă singur, iar ca să câștige încrederea pieței destul de reticentă, o perioadă și-a dat pe gratis plantele sale. De 7-8 ani încoace, însă, de când a început producția efectivă de căpșuni, cererea este mai mare decât capacitatea de producție. Extinderea firmei s-a făcut încet, dar constant, întâi câte 15, 30 de ari, pentru ca în momentul de față pepinierele să se întindă pe o suprafață de 10 hectare și să fie unul dintre cei mai importanți producători de material săditor din România.

De la căpşuni, a ajuns la goji şi la echipamente pentru agricultură

În primii 7-8 ani s-a ocupat doar de căpșuni, după care s-a diversificat, oferind o gamă variată de arbuști fructiferi, de la coacăze, zmeură și mure, la goji, aronia, agriși și lonicera. Pe lângă producția de material săditor și de fructe, oferă și produse pentru agricultură (îngrăşăminte, sisteme de irigații), în principal axându-se pe produsele de care a avut și el nevoie pentru a-și pune pe picioare afacerea. În prezent, la pepiniere muncesc în jur de 20 de persoane, toate membre ale familiei. Dedicația familiei față de afacere este mare, din cei 10 copii ai lui Orlaie, opt fiind specializați în acest domeniu.

Cu o producție anuală de 20 tone/ha de căpșuni și 8-10 tone/ha în cazul celorlalți arbuști, profiturile, din care mai mult de 50% din vin din producția de fructe, se încadrează între 40000 și 60.000 lei/ha. O sumă exactă este greu de dat, deoarece atât producția, cât și veniturile sunt influențate de factori externi, precum dăunătorii sau fenomenele meteorologice. Totuși, profiturile generate de Pepinierele Hida le permite membrilor familiei un trai confortabil, fără dificultăți: "Poți să-ți permiți un concediu; dacă vreau să dau o fugă la începutul lunii până-n Israel sau dacă vrem să ne vedem și niște prieteni în Italia, nu este o problemă, putem trăi destul de decent", menționează Orlaie.

Pe lângă munca la pepinieră, își dedică timpul și pentru a-i ajuta pe cei care sunt interesați de domeniul agricol: "Mergem să ajutăm pe oameni să pună căpșuni, să pună arbuști și ne bucurăm întotdeauna când se găsesc 1-2 care să înceapă să lucreze".

Teodora DEMIAN

 

Etichete
Comenteaza