Românii, obligaţi prin lege să-şi pună contoare sau repartitoare de căldură până la sfârşitul anului

Românii, obligaţi prin lege să-şi pună contoare sau repartitoare de căldură până la sfârşitul anului

Proprietarii de apartamente racordate la termoficare trebuie să îşi pună contoare individuale de căldură sau repartitoare, până la sfârşitul anului. În caz contrar, riscă amenzi. 

Cu mai mulţi ani în urmă se dorea interzisă prin lege închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare, pe motiv că "şmecheria" de a beneficia de căldura venită prin pereţi de la vecini ar fi o încălcare a Constituţiei, în legătură cu care s-au primit numeroase plângeri. Acum guvernanţii au venit cu o altă idee. 

Este o lege nouă adoptată deja de Camera Deputaţilor şi trimisă preşedintelui Iohannis spre promulgare, care îi obligă pe locatarii racordaţi la reţeaua comună de termoficare să contorizeze agentul termic, potrivit economica.net.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, se arată în legea energiei termice.

Aşa că, până la finalul anului, fiecare apartament ar trebui să aibă un contor individual de măsurare a energiei termice, atât pentru apă caldă, cât şi pentru căldură. Dacă nu se poate, se vor monta obligatoriu repartitoare de costuri.

Obligaţia se aplică doar apartamentelor racordate la reţeaua de termificare, nu şi celor care au ales deja centralele termice pe gaz, în practică fiind întâlnite situaţii în care în acelaşi bloc sunt şi apartamente racordate la reţeaua de termoficare şi apartamente debranşate deja.

Legea stabileşte şi sancţiuni pentru cine nu montează până la sfârşitul anului instrumentele de măsurare, şi ele variază între 500 şi 1.000 de lei.

Comenteaza