România, a 13-a cea mai atractivă ţară din lume pentru investiţiile în energie regenerabilă

România, a 13-a cea mai atractivă ţară din lume pentru investiţiile în energie regenerabilă
România a urcat pe locul 13 între cele mai atractive ţări din lume, privind investiţiile în energie regenerabilă, conform ultimului raport Country Attractiveness Indices, lansat astăzi de Ernst & Young.

România a intrat doar anul trecut în topul celor mai atractive 40 de ţări privind energia regenerabilă, şi a urcat trei poziţii în clasament în ultimul an, în urma investiţiilor masive în proiecte eoliene şi a concretizării proiectului legislativ privind certificatele verzi, aflat în aşteptare încă din 2008.Legea a fost aprobată de Comisia Europeană şi va fi aplicabilă până la sfârşitul anului.

"Deşi noua schemă de certificate verzi va avea impact asupra tuturor proiectelor de energie regenerabilă, se aşteaptă ca cele eoliene să genereze cea mai importantă creştere. Dacă în 2009, România producea doar 12MW din energii regenerabile, capacitatea de producţie a crescut spectaculos în 2010, la 464MW, iar până în septembrie anul acesta ea înregistrase un nou salt de 34%, atingând 623MW", arată raportul.

„Acest salt în indicele calculat de Ernst & Young reflectă noile investiţii masive în energii regenerabile atrase deja de România - CEZ a finalizat aproximativ 50% din proiectul Fântânele - Cogealac, ce va produce până la sfârşitul lui 2012 600MW şi va fi cel mai mare proiect eolian pe uscat din Europa. In mod similar, Iberdrola a demarat în martie lucrările la posibil cel mai mare proiect eolian terestru din lume, ce va produce 1.500MW până în 2017. Şi suntem abia la început în implementarea noilor facilităţi legislative," a explicat Cornelia Bumbăcea, Partener şi lider al departamentului Asistenţă în tranzacţii al Ernst & Young România.

România a fost inclusă pentru prima dată în acest clasament în decembrie 2010 pe locul 22, iar în ultimul an a reuşit să urce nouă locuri, depăşind ţări ca Polonia, Belgia, Irlanda, sau Japonia.

Lucrările de construcţie a proiectului CEZ din Fântânele - Cogealac, demarat iniţial de Continental Wind Partners (CWP), au debutat în 2008, iar valoarea acestuia se ridică la 1,1 miliarde de euro. Asistenţa în construcţie şi echipamentul necesar sunt asigurate de un consorţiu care include şi compania clujeană EnergoBit. Vezi aici detalii

Compania clujeană este cel mai important furnizor de servicii specializate de inginerie şi lucrări electrice în domeniul parcurilor eoliene din România. Grupul EnergoBit, care cuprinde 17 societăţi, are 400 de angajaţi, dintre care 160 de ingineri.

Comenteaza