Advertorial Resursa umană, cheia spre succes

Resursa umană, cheia spre succes

Managementul resurselor umane nu a avut nicicând complexitatea și importanța din zilele noastre, acesta realizând un progres enorm.

În prezent, se poate afirma că acest domeniu a devenit o componentă esențială, un domeniu central al managementului institutiei, firmei, în general al organizației. Vorbim despre un sistem foarte complex, care necesită o multitudine de cunoștințe din diferite domenii, cum ar fi tehnica și tehnologia necesare procesului de alocare a resurselor umane, de evaluare a performantelor și aptitudinilor lor, dar și de sociologie și psihologie necesare pentru a le forma și valorifica. E nevoie, mai mult ca oricând, de competență și performanță în materie de resurse umane într-o piață a muncii tot mai dinamică și mai mobilă.

Inteviu cu Camelia Lung, IC Consulting, despre Resurse Umane

Resursa umană, cheia spre succes

Reporter: Ce v-a determinat să investiți într-un domeniu atît de solicitant cum este cel al resurselor umane??

Camelia Lung: Am ales această cale pentru că sunt o persoană de acțiune, prefer să iau atitudine și să mă implic pentru a veni cu soluții într-o piață a muncii într-o continuă evoluție cu fiecare an care trece. Experiența pe care o am ca jurist, precum și cea pe care am acumulat-o lucrând în aparatul guvernamental reprezintă pentru mine un factor cheie în a putea vedea imaginea de ansamblu a companiilor cu care colaborez tocmai pentru a le putea propune cele mai bune soluții.

În 2001 am pus bazele companiei IC Consulting, tocmai pentru că mi-am dat seama de lacunele care există în piață în ceea ce priveste legislația muncii. Acest lucru m-a determinat să introduc în nomenclatorul de calificări ocupația de inspector de resurse umane pentru a da șansa unei calificări în această ocupație și a dezvolta această latură.

Mă bucură faptul că în cei peste 20 de ani de experiență juridică am reușit să susțin sute de companii prin oferirea de consultanță în domeniul legislației muncii aplicabile în statele Uniunii Europene, în întocmirea dosarului necesar obținerii Formularului A1 și, de asemenea, am reușit să dezvolt o paletă largă de traininguri și cursuri de formare profesională în domenii variate.

Mai cred faptul că oamenii pot face lucruri mărețe doar colaborând. Din acest punct de vedere, mă bucur să lucrez alături de o echipă profesonistă și dedicată.

Reporter: Firma pe care o conduceți s-a consacrat în ultimul timp ca un deschizător de drumuri în serviciile pe care le oferiți, în condițiile în care concurența e mare și nemiloasă. Ce ne puteți spune despre acest lucru?

Camelia Lung: Da, sa fii deschizător de drumuri poate reprezenta o provocare, dar în același timp aduce satisfacții majore. Astfel, pe lângă serviciile de consultanță din legislația muncii și resursele umane, de-a lungul anilor am dezvoltat o serie de traininguri și cursuri de formare profesională cu totul noi pe piață, toate autorizate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Educatiei Naționale și Autoritatea Națională pentru Calificări. Și, cum am mai afirmat, cursurile organizate de IC Consulting se bazează pe experiența practica a trainerilor cu care colaborăm.

De altfel, din anul 2001, încă de la înființare, profilul firmei noastre este direct influențat de calitatea investiției în om. Noi, cei de la IC Consulting, am fost, și suntem mereu, adepții principiului învățării permanente și a conceptului potrivit căruia omul adaptat la nou, omul care învață continuu, este cheia unui viitor de succes.

Timpul nu mai are răbdare cu noi. Viitorul lasă tot mai puțin timp de gândire prezentului. Astăzi, mai mult ca oricând, în acest proces permanent de adaptare la viitor, firmele private dar și instituțiile publice au nevoie de competență și performanță în materie de resurse umane. Experiența dobândită de-a lungul anilor, deschiderea noastră constantă spre nou, fac ca astăzi să putem oferi o gamă largă de activități de formare profesională din care se poate poate selecta ceea ce corespunde nevoilor de învățare a oamenilor.

Reporter: Un domeniu precum resursele umane este în permanentă evoluție. Cum vedeți HR-ul în 2019?

Camelia Lung: Din analizele noastre, anul 2019 vine cu o mulțime de provocări pentru specialiștii în resurse umane. Se va pune accent în continuare pe digitalizarea procedurilor de HR, pe un program de muncă flexibil și, nu în ultimul rând, va continua procesul de recrutare mai eficientă în producție.

Altfel, dacă privim resursele umane și din perspectiva angajaților, trebuie să spun că nivelul de așteptare al acestora este și el în urcare. Oamenii se așteaptă deja să li se ofere mai multe beneficii din partea companiilor, astfel că și specialiștii din HR sunt nevoiți să-și adapteze metodele de lucru și să caute soluții pentru selecția și retenția angajaților.

Reporter: Haideți să intrăm un pic în detalii...

Camelia Lung: Vorbeam de așteptările angajaților. Ei bine, să pomenim ”Telemunca”, adică posibilitatea de a lucra de la distanță. Vor fi tot mai multe companii care vor încerca să implementeze acest concept, care, în cele din urmă va fi un factor important în alegerea unui viitor loc de muncă. Există suficiente studii care arată că angajații care lucrează de la distanță sunt cel puțin la fel de eficienți precum cei care merg zilnic la birou, atât timp cât în cadrul companiei există un cadru bine definit al activității, cu întâlniri și cu o comunicare gestionată corect.

O provocare va fi, de asemenea, găsirea muncitorilor, și poate că a venit vremea ca angajările să se facă ținând cont mai mult de criterii precum atitudine și comportament, fără însă a neglija și calificarea. Până la urmă, abilitățile pot fi dobândite și ulterior. Cât privește digitalizarea procedurilor de resurse umane este, desigur, o tendință care cu siguranță, se va impune și în România.

Dincolo de toate acestea, consider că cea mai mare provocare a anului următor va fi păstrarea celor mai performanţi angajaţi. Și spun asta, pentru că angajaţii buni sunt puţini şi scumpi.

 

Reporter: Ce trebuie să facă totuși firmele pentru a păstra cei mai buni angajaţi?

Camelia Lung: Nu este deloc ușor să faci acest lucru, dar nici greu. În primul rând, companiile trebuie să știe, să învețe, cum să se facă atractive pentru angajați. Specialiștii denumesc acest lucru esența managementului resurselor umane. Și pentru acest lucru existăm noi, firmele care oferim consultanță în acest sens. Cei care se ocupă de HR trebuie să învețe cum să creeze acele oportunități pentru oamenii lor, astfel încât să poată crea un spatiu ideal în care aceștia să își atingă potentialul maxim. Se știe deja că astfel de angajați, ajunși într-un asemenea stadiu, sunt deseori și cei care pot veni, suplimentar, cu idei noi care să ducă la dezvoltarea unei afaceri, de exemplu, sau la o mai mare productivitate.

În concluzie, managementul resurselor umane se bazează pe patru direcții: asigurarea, dezvoltarea, motivarea și mentinerea resurselor umane. Cu alte cuvinte, un manager are sarcina de a găsi oamenii potriviți, în numărul necesar, cu abilitățile, cunoștințele și experiența necesare, în posturile potrivite, dar și la un cost adecvat.

Reporter: În ultimii ani, asistăm la o discrepanță evidentă: dezvoltarea unor domenii, pe de o parte, și scăderea numărului de angajați performanți, pe de alta. Cum s-a ajuns aici?

Camelia Lung: Un bun exemplu în acest sens este domeniul Horeca. Putem să vorbim, aici, despre o creștere explozivă a rețelei de unități de cazare, și multe dintre acestea dotate conform standardelor internaționale, doar că, ce să vezi, hotelierii și restaurantele se confruntă cu o lipsă acută de personal calificat. Pentru că este un trend în plină ascensiune, la IC Consulting am creat o serie de traininguri și cursuri acreditate, tocmai pentru a susține domeniul Horeca prin calificarea și pregătirea personalului. Și mă refer la cursurile acreditate pentru director de hotel, în ce privește calitatea serviciilor turistice, traininguri de marketing & sales, customer care și așa mai departe.

Reporter: Cât de alarmantă este criza de forță de muncă de pe piața românească?

Camelia Lung: Da, putem vorbi despre așa ceva, și, mai mult, acest fenomen s-a acutizat în ultimii ani. România se află, de altfel, pe poziția a doua, după Japonia, într-un clasament al ponderii angajatorilor care se confruntă cu lipsa de personal calificat. Potrivit unui studiu din acest an al Manpower Group, 4 din 5 angajatori români întâmpină dificultăți în ocuparea posturilor vacante. În consecință, angajatorii români au început deja să se uite tot mai insistent spre forța de muncă din afara țării, în special înspre cei din țările non-UE: Vietnam, Turcia, Nepal, Serbia, Sri Lanka, China și Republica Moldova.

Dacă e să ne luăm după datele Inspectoratului General pentru Imigrări, în primele şapte luni ale acestui an au fost emise aproape 4.500 de noi pemise de muncă pentru muncitorii străini, numărul acestora crescând la circa 17.000, în condițiile în care se estimează că pe piata fortei de muncă din România este loc pentru circa 200.000 de muncitori străini.

Reporter: Putem privi și invers situația, dacă ne gândim la românii care pleacă să muncească în străinătate?

Camelia Lung: Este evident acest lucru, și asta e una din explicațiile crizei de forță de muncă din țară. Tot mai mulți concetățeni aleg să lucreze, detașați, în țările Uniunii Europene. În acest context, toți ar trebui să fie atenți la formele legale de muncă pe care angajatorii români sau străini le întocmesc în țările în care prestează un serviciu. Suntem și în acest domeniu pregătiți să ajutăm, să venim în sprijinul celor care au nevoie să obțină deja celebrul Formular A1, care garantează securitatea socială a personalului detașat în țările UE.

IC Consulting oferă servicii complete de consultanță de specialitate în această privință și putem spune că ne mândrim cu o rată de success de 100% în obținerea acestui document indispensabil. Facem deja acest lucru începând din 2008, am oferit suport pentru obținerea Formularului A1 unui număr de peste 200 de societăți și am obținut peste 7.000 de certificate A1 pentru personalul detașat  în statele membre U.E.

IC Consulting Cluj-Napoca este furnizor de formare profesională autorizat de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Educației și Autoritatea Națională pentru Calificări, societate manageriată de Camelia LUNG de aproape 20 de ani. Camelia Lung este consilier juridic de două decenii, iar profesionalismul a dus-o în structura aparatului guvernamental, unde a ocupat, pe rând, funcțiile de șef de cabinet în MMFPSPV, consilier al ministrului de Interne, consilier în Cancelaria Primului-ministru.  Experiența sa dobândită în sectorul de stat, dar și în cel privat, vine în sprijinul agenților economici care doresc consultanță de specialitate în domeniul Human Resources, legislația muncii, respectiv în obținerea Formularului A1.

Comenteaza