Recuperatori în loc de Finanţe

Recuperatori în loc de Finanţe
Un economist clujean propune ca activitatea de colectare a taxelor şi impozitelor să fie făcută de către o companie privată, iar posturile de la Fisc să fie desfiinţate.

Colectarea impozitelor şi taxelor trebuie efectuată de către o companie de recuperare a creanţelor sau de o casă de avocatură specializată, plătită cu procent din recuperări, susţine economistul clujean Lucian Fanea. Reprezentanţii fiscului spun că există o astfel de propunere, dar că aplicarea ei ţine de voinţa politică.

„Una din problemele cu care România încă se mai confruntă este slabă colectare a impozitelor si taxelor datorate de persoane fizice si juridice la bugetul de stat, în conditiile în care aparatul birocratic al fiscului este unul din cele mai numeroase ca personal din întreg sectorul bugetar. Cu toate acestea, nu a existat nici o măsură concretă prin care acest aparat birocratic să reusească un procent cât mai ridicat de colectare. Dacă s-ar dori cu adevărat ca colectarea taxelor si impozitelor datorate la bugetul de stat să fie în procent cât mai mare, s-ar putea adopta si în România, cum de altfel se aplică si în alte tări membre ale Uniunii Europene, externalizarea în totalitate a serviciului de colectare a taxelor si impozitelor datorate de persoane fizice si juridice la bugetul de stat", propune Fanea, pe blogul său.

„Externalizarea s-ar putea face printr-o licitatie si sunt convins că o casă de avocatură sau o firmă specializată în recuperarea de creante ar face o treabă mult mai bună si ar reusi ca procentul de colectare a veniturilor bugetare să fie foarte ridicat. Firma ar fi remunerată cu un procent din recuperări si interesul ei ar fi maxim în a recupera cât mai mult. O asemenea măsură ar duce si la o diminuare a aparatului bugetar, prin desfiintarea mai multor posturi dintre ale celor cărora se ocupau cu recuperarea creantelor si care mai mult se făceau că recuperează, pentru că majoritatea functionarilor din cadrul fiscului au tot felul de interese (mai mult sau mai putin la vedere) în majoritatea firmelor. Totul depinde de vointa politică, pentru că propuneri si măsuri concrete există", susţine economistul clujean.

„O propunere de externalizare a activităţii de colectare a existat, însă deocamdată nu s-a pus în practică. Firma desemnată să desfăşoare această activitate s-ar ocupa de tot, inclusiv de avertizarea prin e-mail a contribuabililor care au de virat sume la buget, au de achitat anumite restanţe, ar putea încasa aceşti bani online. Totul depinde de strategia guvernului", este de părere Gligor Gavriş, reprezentant al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj. Încasările pe februarie ale instituţiei s-au diminuat de la 286 la 284 de milioane de lei, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Dacă la asigurările sociale de stat, de şomaj şi de sănătate intrările au crescut între 4 şi 16 milioane de lei, în schimb cele la bugetul de stat s-au diminuat de la 149 la 127 de milioane. Pentru executările silite, fiscul a emis somaţii şi a înfiinţat popriri şi sechestre de 148 de milioane şi a încasat 93 de milioane.

ANAF rămâne la Finanţe

Premierul Victor Ponta a declarat că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va rămâne la Ministerul Finanţelor Publice, precizând că va coordona activitatea de evaziune fiscală şi prin alte instituţii. "Actuala formulă a ANAF va suferi modificări - Garda Financiară, Controlul Vamal vor fi reorganizate în ceea ce funcţionează deja în majoritatea ţărilor europene, şi anume o Direcţie Antifraudă care să meargă ţintit acolo unde avem probleme de evaziune fiscală: accize, combustibil, legume-fructe şi alte produse", a spus Ponta.

Comenteaza