Rechinii retailului atacă în centrul Clujului

Rechinii retailului atacă în centrul Clujului
Dacă până acum mall-urile şi cartierele erau cele vizate de marile lanţuri comerciale, situaţia începe să se schimbe. Două clădiri din mijlocul oraşului, la o distanţă de câteva sute de metri una de cealaltă, erau vizate pentru apariţia de supermarketuri. Carrefour şi Mega Image sunt principalele candidate, conform informaţiilor ZIUA de CLUJ.

„Carrefour ar vrea să vină în clădirea noastră din Piaţa Unirii nr. 24. Va fi un pic mai complicat acolo, pentru că este vorba despre o clădire monument istoric, iar intervenţiile asupra acesteia trebuie realizate în consecinţă”, spune Augustin Feneşan, preşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor Cluj, proprietara imobilului obţinut în instanţă în 2011.

În acest moment parterul clădirii este dezafectat, iar pe latura dinspre Piaţa Unirii există un anunţ pentru spaţii de închiriat, pentru patru niveluri. Acesta specifică suprafeţele avute în vedere: subsol – 500 mp, parter – 500 mp, etaj – 483 mp, terasă – 300 mp.
 
Reţeaua de retail Carrefour s-a instalat recent într-un spaţiu de la parterul complexului Central, în urma preluării magazinelor Billa din România. Strategia francezilor a fost să remodeleze unităţile de pe Calea Dorobanţilor şi Calea Floreşti, urmate de cele de pe străzile Regele Ferdinand şi Louis Pasteur, iar valoarea investiţiei a rămas confidenţială, conform oficialilor companiei. 
 
Carrefour România a primit aprobarea Consiliului Concurenţei privind achiziţia reţelei Billa de la grupul german Rewe. Conform acordului, Carrefour preluat 86 de magazine, răspândite în întreaga ţară, cu o suprafaţă de vânzare de 83.000 mp. Tranzacţia s-a cifrat la 98 de milioane de euro. Operaţiunea s-a făcut printr-un acord de preluare de acțiuni.  
 
Cu 12.150 de magazine 30 de ţări, Carrefour avea 380.000 de angajaţi în întreaga lume şi 13 milioane de clienţi. În România, Carrefour include 138 de magazine, dintre care 29 de hipermarketuri, 109 de supermarketuri şi un magazin de comerţ electronic. Grupul a avut în 2014 afaceri de 100 de miliarde de euro.

"Alimentara" de la Sora şi-a golit rafturile

Sora Shopping Center arată acum ca un complex prăfuit, departe de perioada sa de glorie, în care şi literele de pe frontispiciu sunt corojite. „Jos la Sora nu mai există aproape nimic pe rafturi, se pare că în loc va veni Mega Image”, a semnalat un cititor al ZIUA de CLUJ. Sortimentul este acum redus, practic ce a mai rămas nevândut, fiindcă stocurile nu au mai fost reînnoite.

Clienţii mai vechi păreau nedumeriţi de ceea ce se întâmplă cu supermarketul Dia, unitate ce operează în regim non-stop. „Îmi fac cumpărăturile aici de 15 ani, e ciudat să nu vezi marfă pe rafturi”, se destăinuie un client. „Magazinul se va închide pentru reamenajare, ni s-a spus că va veni un alt operator. După câte am înţeles, s-a angajat că va păstra actualii salariaţi”, relatează o casieră.   
     
Primul supermarket Mega Image din Cluj a fost inaugurat de Paşte în cadrul complexului Platinia, de pe locaţia fostei fabrici de bere Ursus. Mega Image a intrat pe piaţa clujeană în concordanţă cu strategia sa de expansiune în afara Bucureştiului, nucleul său de bază. Investiţiile anuale anunţate de conducerea reţelei se ridică la 50 de milioane de euro pe an, cu 70-100 de noi unităţi deschise în acest interval. 
 
Aceasta are în program deschiderea de magazine în cinci oraşe din judeţul Cluj. Reţeaua de supermarketuri a scos la bătaie pe site-urile de recrutare de pe internet mai multe poziţii de adjunct de şef de magazin şi de şef de departament. Mega Image şi-a concentrat reţeaua mai ales în capitală şi în judeţele Constanţa, Braşov, Prahova, Ialomiţa, Dâmboviţa.
 
Reţeaua face parte din Delhaize Group, retailer înfiinţat în Belgia ce operează pe trei continente, preluat de grupul olandez Royal Ahold. Mega Image România a înregistrat anul trecut afaceri de 3,5 miliarde de lei şi un profit net de 102 milioane. Societatea de comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate a avut un efectiv de 8.077 de persoane. Carrefour şi Mega Image nu au răspuns solicitărilor ZIUA de CLUJ de a furniza informaţii privind viitoarele lor investiţii locale.

Comenteaza