„Frână” pentru imensele blocuri din Baciu „mai frumoase ca Platinia” / Ce se va întâmpla cu proiectul

„Frână” pentru imensele blocuri din Baciu „mai frumoase ca Platinia” / Ce se va întâmpla cu proiectul
| Foto: randări - Maiatec

Un impunător ansamblu mixt din comuna Baciu, cu trei mari clădiri, a fost în comisia de urbanism a județului, iar investiția s-a amânat pentru moment. Șeful CJ Cluj, Alin Tișe, a spus în ședința trecută că blocurile sunt mai frumoase decât complexul Platinia.

Membrii Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj, au dezbătut, joi, proiectul „PUZ pentru reglementare zonă pentru construire imobil mixt, garaj, spații comerciale, locuire, amenajări exterioare. Loc. Baciu, str. Transilvaniei, nr. 16-22, județul Cluj”.

Beneficiarii proiectului de pe calea Baciului sunt două companii: SC Alleppo Green Invest SRL și SC Ro Carpați SRL, dar și câteva persoane fizice.

Potrivit documentației, zona studiată se află în intravilanul comunei Baciu, în partea de sud-est a comunei și la periferia municipiului Cluj-Napoca. Se presupune elaborarea unui plan urbanistic zonal cu scopul construirii unui imobil cu regimul de înălțime maxim S+D+P+7E, de funcțiuni mixte:

- parcări auto și de biciclete, și spațiile tehnice necesare funcțiunilor la subsoluri;

- spații comerciale, servicii și imobile administrative la demisol, parter, etaj 1 și etaj 2;

- spațiu verde cu acces public la nivelul etajului 3 (nivelul parter al blocurilor de locuinte, din partea Nordică a parcelei reglementate);

- locuințe colective de la etaj 4 până la etaj 8 și retras.

Proiectul a fost inițial respins, iar apoi s-a decis amânarea acestuia

Arhitectul Ștefania Bîrzog a prezentat schimbările făcute în documentație având în vedere observațiile făcute de membri CTATU la ședința precedentă.

„Am venit cu o soluționare pe partea de trafic și acces. Ni s-a mai spus să se propună 2 variante cu regimuri de înălțime diferite, să se dimensioneze parcările, să se inverseze sensul de intrare dinspre vest, etc”, a afirmat aceasta.

După câteva minute de dezbateri, s-a ajuns la concluzia că niciuna dintre cele două variante nu este viabilă în acest moment, deoarece în zonă trebuie realizate un sens giratoriu și un pod, iar nimeni nu își asumă cheltuielile. Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a propus un aviz nefavorabil. A urmat intervenția unuia dintre beneficiari, care a propus o taxă de urbanizare pentru cei care au proiecte imobiliare în zonă.

Cel mai bine este să discutați cu primăria Baciu pentru a demara studiul de fezabilitate pentru sensul giratoriu, apoi se va ști suma de investit acolo și se va discuta mai ușor cu investitorii din zonă. În concluzie, acum nu avem ce aviz să dăm. Va fi doar o amânare a proiectului și vă așteptăm într-o ședință viitoare când se mai lămuresc lucrurile”, a explicat Tișe.

Comenteaza