Ratele la bancă pot fi amânate folosind doar declarația pe propria răspundere

Ratele la bancă pot fi amânate folosind doar declarația pe propria răspundere

Pentru a beneficia de amânarea ratelor bancare, persoanele fizice au nevoie de o declaraţie pe proprie răspundere că veniturile faţă de situaţia anterioară declanşării stării de urgenţă le-au fost afectate, anunță Ministerul Finanţelor.

Băncile vor amâna plata ratelor pentru toți clienții afectați de criza provocată de răspândirea COVID-19, în cazul populației fiind suficientă, pentru aprobarea facilității, o declarație pe proprie răspundere că au fost afectate veniturile față de situația anterioară declanșării situației de urgență, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

Pentru creditele ipotecare, perioada pentru care se acordă facilitățile de suspendare la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, se stabilește conform opțiunii debitorului, ce poate fi exprimată o singură dată și este cuprinsă între o lună și 9 luni, fără a putea depăși data de 31 decembrie 2020. Scadența ultimei rate incluse în perioada de suspendare la plată este cel mai târziu data de 31 decembrie 2020.

Creditorul aprobă solicitarea debitorului care declară pe proprie răspundere că i-au fost afectate veniturile proprii și/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau indirect, de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19, față de nivelul înregistrat anterior declarării stării de urgență și se află în imposibilitatea de a onora obligațiile de plată aferente creditului.

Notificarea debitorului se efectuează în format letric sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de creditor, conform opțiunii exprimate de debitor. În graficul de rambursare a creditului revizuit după acordarea facilității de suspendare a obligației de plată, rata de dobânda se menține la nivelul prevăzut în contractul de credit inițial încheiat între debitor și creditor.

Pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice, dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit, prevederilor contractului de credit şi reprezintă o creanţă distinctă şi independentă în raport cu celelalte obligaţii izvorâte din contractul de credit.

Comunicatul MFP poate fi accesat la adresa https://www.mfinante.gov.ro/acasa.html?method=detalii&id=999647168 .

Comenteaza