Radiografia Clujului imobiliar: Iris ia avânt, Zorilor și Bună Ziua bat în retragere

Radiografia Clujului imobiliar:  Iris ia avânt, Zorilor și Bună Ziua bat în retragere

După un avans de 0,7% față de cele trei luni anterioare, pretențiile vânzătorilor de apartamente din capitala Transilvaniei au ajuns, în al doilea trimestru din 2019, la o medie de 1.570 de euro pe metru pătrat util (de la 1.560 de euro pe metru pătrat), arată o analiză Imobiliare.ro. 

Cartierele cu cele mai mari creșteri de preț 

Cel mai mare avans, în cuantum de 5,9%, a fost consemnat în zona Iris, unde un apartament a ajuns la o medie de 1.490 de euro pe metru pătrat util. Creșteri au mai fost înregistrate și în arealul Central- Ultracentral (+2,4%), în Plopilor (+2,3%), Gheorgheni- Andrei Mureșanu (+2,3%), Baciu (+2,3%), dar și în Grigorescu (+1,9%), Gruia- Dâmbul RotundGară-Bulgaria (+1,7%), Mănăștur -Borhanci -Câmpului (+1,3%), Mărăști - Între Lacuri- Aurel Vlaicu (+0,9%) și, respectiv, Florești (+0,1%).

Cartierele cu cele mai mari scăderi de preț 

Dintre zonele analizate, trei au consemnat ieftiniri în perioada analizată, pe primul loc situându-se Someșeniul, cu un minus de 5,8% (de la 1.280 la 1.210 euro pe metru pătrat); de menționat este însă că acest cartier a revenit, practic, la nivelul de preț valabil în ultimul trimestru din 2018, după un avans considerabil (de 5,9%) consemnat în T1 2019. Pretențiile vânzătorilor de apartamente s-au mai diminuat și în Zorilor (-3,4%, până la 1.530 de euro pe metru pătrat), dar și în Bună Ziua-Europa-Calea Turzii (-0,2%, până la 1.480 de euro pe metru pătrat).

Radiografia Clujului imobiliar:  Iris ia avânt, Zorilor și Bună Ziua bat în retragere

Cele mai scumpe și cele mai ieftine cartiere 

În clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente din Cluj-Napoca, arealul central și ultracentral se situează, în continuare, pe primul loc, un apartament costând aici, în medie, 1.840 de euro pe metru pătrat util. Această zonă este urmată de Plopilor (unde pretențiile vânzătorilor se ridică la 1.810 euro pe metru pătrat util), de Gheorgheni-Andrei Mureșanu (1.720 de euro pe metru pătrat util), dar și de Mărăști-Între Lacuri-Aurel Vlaicu (cu 1.600 de euro pe metru pătrat). La polul opus, cele mai ieftine apartamente pot fi găsite în localitățile limitrofe Florești (880 de euro pe metru pătrat) și Baciu (1.040 de euro pe metru pătrat), acestea fiind urmate de Someșeni.

Radiografia Clujului imobiliar:  Iris ia avânt, Zorilor și Bună Ziua bat în retragere

În majoritatea cartierelor clujene, nivelul actual al prețurilor apartamentelor este mai ridicat decât cel consemnat în perioada similară a anului anterior, cele mai mari diferențe putând fi observate în Iris (+11,4%), în Grigorescu (+8,7%), în Gruia- Dâmbul Rotund- GarăBulgaria (+7,8%), dar și în zona centrală și ultracentrală (+7,5%). Excepție de la regulă face doar cartierul Zorilor, unde apartamentele sunt acum cu 0,6% mai ieftine decât în urmă cu un an.

Comenteaza