Profitul uriaş al Carbochim pe fondul vânzării vechiului sediu

Profitul uriaş al Carbochim pe fondul vânzării vechiului sediu
| Foto: Proiectul Iulius pe spaţiul fostei platforme Carbochim din Piaţa 1 Mai

Carbochim Cluj-Napoca a anunţat un profit net de 118,9 mil. lei în primul semestru din 2023, comparativ cu doar 753.740 de lei în semestrul 1 din 2022.

Carbochim Cluj-Napoca (simbol bursier CBC), cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, a anunţat un profit net de 118,9 mil. lei în primul semestru din 2023, comparativ cu doar 753.740 de lei în S1/2022, iar diferenţa semnificativă vine pe fondul vânzării unui teren şi construcţiile aferente în primul trimestru al anului, conform datelor din raportul financiar semestrial publicat la Bursa de Valori Bucureşti, transmite Ziarul Financiar

Afacerile au scăzut cu 3,4% de la an la an, până la 18 mil. lei, în timp ce veniturile au fost de 166,3 mil. lei, faţă de 17,7 mil. lei în S1/2022, ca urmare a înregistrării câştigului din vânzarea de active în valoare de 147,4 mil. lei. Cheltuielile totale au fost cu 8,7% mai mici, de 17,2 mil. lei.

„În ultimele 6 luni nu a fost nici o vânzare sau oprire a unui segment de activitate. Apreciem că nici în următoarele 6 luni nu va fi cazul de vânzare sau oprire a vreunui segment de activitate, marea incertitudine rămâne evoluţia pieţei de produse abrazive în contextul crizei energetice instalate la nivel european şi a războiului din Ucraina”, scrie compania în raport.

Societatea este în proces de relocare la noul sediu din Cluj-Napoca, având în vedere că a fost finalizată vânzarea proprietăţii de la vechiul sediu (41,17 mil. euro) şi a fost cumpărat un alt imobil cu destinaţie industrială (2,4 mil. euro).

Grupul cu 724 mil. lei capitalizare este controlat indirect de Iulian Dascălu, fondatorul Iulius Group, prin intermediul Carbo Europe SRL, care deţine 77,7% din capitalul social al Carbochim. Acţiunile CBC înregistrează o creştere de 330% anul acesta pe fondul unor tranzacţii de 1,5 mil. lei, arată datele BVB.

Amintim că Grupul Iulius, condus de Iulian Dascălu, va investi peste 500 de milioane de euro pe fosta platformă Carbochim din Piața 1 Mai din Cluj-Napoca, unde vor apărea un nou mall, apartamente, birouri, spații verzi și un nou pod peste Someș.

Comenteaza