Previziunile Romsilva la început de an: RNP estimează un profit cu 250 mil. lei mai mic în 2023

Previziunile Romsilva la început de an: RNP estimează un profit cu 250 mil. lei mai mic în 2023
| Foto: Facebook - Regia Națională a Pădurilor - Romsilva

Regia Naţională a Pădurilor (RNP) - Romsilva estimează, pentru acest an, obţinerea unui profit brut de 250 milioane de lei, la jumătate faţă de 2022.

RNP-ul face aceste estimări pe fondul creşterii salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi a evoluţiei pieţei lemnului în 2023, în condiţiile în care preţul de vânzare a masei lemnoase va rămâne relativ constant.

Conform datelor furnizate de către instituţie, pentru anul 2022, profitul brut estimat a fost de aproximativ 500 de milioane de lei, de zece ori mai mare faţă de prevederile din bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul trecut.

În privinţa veniturilor totale pentru anul în curs, Regia estimează obţinerea unei sume de 3,45 de miliarde de lei, în creştere cu aproximativ 5% faţă de veniturile consemnate în 2022.

De asemenea, în 2023, cifra de afaceri va creşte uşor la 3,1 miliarde de lei, de la 3 miliarde, anul trecut, iar bugetul de cheltuieli este estimat la 3,2 miliarde de lei până la finele acestui an.

Romsilva a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de 2.297.971.390 milioane de lei și un profit net de 19.321.232 milioane de lei, cu un număr mediu de 14.617 angajați, conform datelor consultate de ZIUA DE CLUJ pe site-ul termene.ro.

Anul trecut, Romsilva a oferit pe piaţă un volum de 10 milioane metri cubi de lemn, în plus cu 500.000 de metri cubi faţă de programul anual, suplimentarea fiind aprobată de Consiliului de Administraţie al Romsilva pentru asigurarea necesarului de pe piaţa lemnului.

Conform declaraţiilor făcute în luna decembrie de către directorul general al Romsilva, Daniel Nicolăescu, în primele 11 luni ale anului trecut au fost oferiţi agenţilor economici de profil, ca masă lemnoasă pe picior, un volum de 6,13 milioane metri cubi, fiind adjudecaţi 5,53 milioane metri cubi, la preţul mediu de 326,95 lei/mc, deşi preţul mediu de pornire în cadrul licitaţiilor a fost mult mai mic, respectiv de 197,45 lei/mc.

De asemenea, au fost oferiţi agenţilor economici circa 1,1 milioane metri cubi de lemn fasonat, recoltat prin mijloace proprii sau prin contracte de prestări servicii cu operatori atestaţi în activitatea de exploatare forestieră. În primele 11 luni, a fost adjudecat un volum de un milion metri cubi lemn fasonat, la preţul mediu de 595 lei/mc. La aceste cantităţi s-au adăugat circa două milioane metri cubi de lemn pentru foc livrat direct populaţiei.

Pentru acest an, şeful Romsilva a precizat că Regia va avea obligaţia, conform prevederilor Codului silvic, ca 50% din volumul de lemn pus pe piaţă să fie fasonat, ceea ce înseamnă aproximativ 5 milioane de metri cubi. În 2022, instituţia a pus pe piaţă un volum de lemn fasonat de circa 4 milioane de metri cubi.

Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile ţării, şi asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate.

În plus, Regia administrează 22 de parcuri naţionale şi naturale, precum şi 12 herghelii de stat. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% deţin certificarea managementului forestier în standard internaţional.

Comenteaza