Previziunea Băncii Transilvania pentru economia României: +3,8%

Previziunea Băncii Transilvania pentru economia României: +3,8%

În acest an vor urca economia țării, investițiile în producție, consumul privat și public, însă și importurile vor fi din ce în ce mai mari, conform raportului Macro Focus al Băncii Transilvania (BT) Cluj.

“Am revizuit scenariul macroeconomic central pe termen scurt și mediu prin încorporarea datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Conform noilor prognoze, economia internă ar putea crește cu 3,8% an/an în 2019 (revizuire în sus de la 3,5%), totuși în decelerare de la 4,1% an/an în 2018.

În acest scenariu ne așteptăm la redinamizarea investițiilor productive: avans cu un ritm mediu anual previzionat la 4,1% an/an (după ajustarea cu 3,2% an/an în 2018), pe fondul ameliorării percepției de risc investițional și nivelului redus/ accesibil al costurilor reale de finanțare.

Prognozăm accelerarea consumului privat (principala componentă a PIB) la 6,3% an/an în 2019, evoluție susținută de climatul pozitiv din piața forței de muncă și din piața creditului. Pentru consumul public ne așteptăm la o creștere cu 2% an/an în 2019. În sfera cererii externe nete continuăm să prognozăm majorarea importurilor cu un ritm superior dinamicii exporturilor în 2019”, menționează raportul.

“Pentru 2020 ne așteptăm la decelerarea dinamicii anuale a PIB la 3,3%, ca urmare a temperării investițiilor productive și consumului privat, pe fondul semnalelor de final de ciclu postcriză în plan extern și perspectivelor de rebalansare a politicii economice interne, cu impact asupra costurilor reale de finanțare.

Ne așteptăm la ameliorarea contribuției exportului net la dinamica anuală a PIB, inclusiv pe fondul perspectivelor de depreciere a cursului real efectiv al monedei naționale. Pentru 2021 previzionăm re-accelerarea dinamicii anuale a PIB la 3,7%, evoluție determinată de redinamizarea investițiilor  productive (avans estimat la 3,5%), cu impact pozitiv pentru consumul privat (creștere prognozată cu 5,2%)”, menționează Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică al BT.

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat estimările provizorii privind evoluția PIB-ului și componentelor în trimestrul I 2019. Se confirmă estimările anterioare privind ritmul trimestrial (1,3%) și dinamica anuală a PIB (5%).

Cu toate acestea, spre deosebire de estimările din iunie INS a revizuit în sus evoluția consumului privat și în jos ritmul anual al investițiilor productive. Conform acestor estimări provizorii (2) consumul gospodăriilor populației (principala componentă a PIB) a accelerat la 7% an/an în T1, evoluție susținută de majorarea venitului real disponibil și de climatul pozitiv din piața creditului.

Investițiile productive au revenit pe creștere (după trei trimestre de declin), consemnând un avans de 3,9% an/an (revizuire în jos de la 5,4% an/an). Variația stocurilor a avut o contribuție de 2.4 puncte procentuale la dinamica anuală a PIB din primul trimestru al anului curent.

Exportul net a contribuit cu -2,5 puncte procentuale la dinamica anuală a economiei din primele trei luni ale anului curent (revizuire în sus de la -3,3 puncte procentuale), dat fiind că exporturile au crescut cu 4,9% an/an, ritm inferior celui înregistrat de importuri (9,3%).

Pe de altă parte, INS a revizuit în jos contribuția consumului guvernamental la ritmul anual de creștere economică din T1, de la 0,7 puncte procentuale la 0. Din perspectiva ofertei agregate se evidențiază creșterea valorii adăugate brute în IT&C (vedeta ciclului economic postcriză) cu 11% an/an.

Componenta activități profesionale, științifice și tehnice, activități de servicii administrative și activități de servicii suport a înregistrat un avans de 9,6%, evoluție susținută de mixul relaxat de politici economice.

Ramura comerț/ reparare auto - moto/transport și depozitare/ hoteluri - restaurante a crescut cu 6,9% an/an în primul trimestru. Construcțiile (sector intensiv în capital și forță de muncă) au înregistrat un avans de 6,6%. Sectorul agricultură/ silvicultură/ pescuit a crescut cu 3%, iar industria a urcat cu doar 9% în primele trei luni din 2019.

Comenteaza