Preţul maşinilor din România a crescut în ultimul an. "Majorarea taxelor a influenţat preţurile"

Preţul maşinilor din România a crescut în ultimul an.
Salariile scad, numărul şomerilor creşte, dar preţurile urcă. Se întâmplă cel puţin în industria automobilelor din România, unde preţurile au crescut cu 4,7% în ultimul an. România este printre puţinele ţări din UE unde se înregistrează creşteri de preţuri.

Cel mai recent raport al Comisiei Europene privind preţurile automobilelor arată că, în 2010, acestea au scăzut cu 2,5%, în termeni reali, în întreaga Uniune Europeană, în paralel cu o ușoară convergenţă a preţurilor de catalog pentru automobilele noi.

"Faptul că diferenţele de preţ între statele membre au continuat să scadă este un indicator pozitiv al concurenţei transfrontaliere. De asemenea, sunt încântat să observ că, pentru prima dată în decursul unui deceniu, preţurile reale la nivelul UE ale serviciilor de reparaţie și întreţinere au încetat să crească, semn că sectorul a înţeles noile reguli ale jocului", a declarat Joaquín Almunia, vicepreședinte al Comisiei responsabil de politica în materie de concurenţă. În total, 24 de ţări ale UE au înregistrat o scădere a preţurilor reale la automobile. Între acestea, şi România. Trebuie spus însă că acest clasament nu reflectă şi nivelul taxelor din fiecare ţară.


Preţurile la automobile au crescut în România cu 4,7% în ultimul an, însă în termeni reali, exceptând inflaţia de 7%, preţul a scăzut cu 2,3%. Preţurile precizate nu includ, însă, taxele, şi sunt culese de la Eurostat. TVA-ul, de exemplu, a crescut cu 5 procente în România, în 1 iulie anul trecut. "E clar că majorarea taxelor a influenţat preţul maşinilor. Preţurile au crescut în ultimul an, e cert", spune Răzvan Rotta, dealerul automobilelor Skoda în Cluj. El adaugă că preţurile în creştere, din ultimul an, sunt justificate nu doar de majorarea taxelor, ci şi de dotările suplimentare la variantele standard ale modelelor de automobile. "Nicio maşină nu seamănă cu cealaltă, deci nici preţurile nu seamănă. Dar la modelele de bază au crescut, într-adevăr, preţurile cu câteva procente", a spus el.

Directorul executiv al unui dealer Dacia, Renault, Nissan şi alte mărci, din gama producătorului Fiat, spune că preţurile nu au crescut. "În fiecare lună au fost promoţii, de la producător, care au dus preţul în jos cu 500 până la 2.000 de euro la modelele mai scumpe. Preţurile nu au urcat", spune directorul executiv al OTC Group, Petru Turc.

Comenteaza