Prețul apartamentelor a explodat în ultimii 5 ani. Clujul, fruntaş! VEZI cele mai "piperate" cartiere

Prețul apartamentelor a explodat în ultimii 5 ani. Clujul, fruntaş! VEZI cele mai "piperate" cartiere
| Foto: Primaria Cluj-Napoca

În conformitate cu tendința ascendentă a prețurilor proprietăților rezidențiale observată la nivel național, toate cele 11 mari orașe (cu peste 200.000 de locuitori) au înregistrat, în al doilea trimestru din 2021, majorări ale sumei medii solicitate la vânzarea unui apartament.

Potrivit Analizeiimobiliare.ro, spre deosebire de cele șase luni anterioare, trei dintre aceste centre regionale au reușit să atingă marje de creștere de (peste) 4%. Mai exact, cel mai semnificativ avans trimestrial a fost consemnat de Craiova (+4,8%), capitala Olteniei fiind urmată de Brașov (+4,7%) și de București (+4%). Pe următoarele locuri în clasamentul creșterilor de preț se situează Constanța (+3,3%), Cluj-Napoca (+2,2%), Iași (+1,9%), Timișoara (+1,6%), Ploiești (+1,5%), Brăilă (+1,5%), Oradea (+1,4%), și, în cele din urmă, Galați (+1,2%). De remarcat este faptul că Bucureștiul înregistra, în cele trei luni anterioare, cel mai mic avans, anume +0,4%.

CLUJUL, CEL MAI SCUMP ORAŞ

În urma evoluțiilor consemnate în al doilea trimestru din 2021, în prima jumătate a clasamentului național în funcție de prețurile apartamentelor (noi și vechi) au survenit anumite modificări de poziții.

Astfel, Cluj-Napoca ocupă în continuare primul loc în top (cu o medie de 1.890 de euro metru pătrat util), la o distanță detașată de București (1.540 de euro pe metru pătrat), cele două orașe fiind urmate de Constanța și Brașov ( ambele cu 1.320 de euro pe metru pătrat), care au surclasat Timișoara (1.310 euro pe metru pătrat). Aceste centre regionale sunt urmate de Craiova (1.260 de euro pe metru pătrat), Iași (1.110 euro pe metru pătrat), Oradea (1.100 euro pe metru pătrat), dar și de Galați (1.110 euro pe metru pătrat).

De remarcat este că Galațiul se menține în topul orașelor cu peste 200.000 de locuitori și apartamente de minimum 1.000 de euro pe metru pătrat util. Astfel, dintre cele 11 mari centre regionale analizate, doar două se mai situează sub acest prag psihologic de preț, anume Ploieștiul ( cu 980 de euro pe metru pătrat) și Brăila ( cu 900 de euro pe metru pătrat).

Și comparativ cu perioada corespunzătoare din 2020 au fost consemnate doar majorări ale prețurilor solicitate de vânzătorii din marile orașe.

Cel mai semnificativ avans, de două cifre, a avut loc în Brașov (+10,1%), pe următoarele locuri aflându-se Craiova (+9%), Galațiul (+6,5%), Constanţa (+6,4%), Bucureştiul (+5,7%), Cluj-Napoca (+5,2%), Ploieştiul (+5,2%), Oradea (+5%), Iaşiul (+4,9%), Brăila (+4,5%) şi, respectiv, Timişoara (+2,8%). Comparativ cu cinci ani în urmă, cea mai mare diferenţă de preţ poate fi observată în Cluj-Napoca, la egalitate cu Oradea, ecartul cifrându-se, în ambele cazuri, la 59%; în Capitală, pe de altă parte, acest indicator se situează la +40,8%.

TOP CARTIERE CU CELE MAI MARI PREȚURI

În Cluj-Napoca, clasamentul zonelor cu cele mai scumpe apartamente s-a menținut, practic, neschimbat în al
doilea trimestru din 2021. Arealul central și ultracentral se situează, în continuare, pe prima poziție, cu o medie de preț de 2.250 de euro pe metru pătrat util (un avans de 2% față de cele trei luni anterioare), următoarele locuri fiind ocupate, la fel ca în cele trei luni anterioare, de Plopilor (+3,2%, până la 2.070 de euro pe metru pătrat), Gheorgheni - Andrei Mureșanu (unde a avut loc un avans de 4%, până la 2.050 de euro pe metru pătrat util), apoi de Bună Ziua -Europa - Calea Turzii (cu un avans trimestrial de 5,8%, până la 2.020 de euro pe metru pătrat) și, respectiv, Zorilor (în condițiile unei creșteri de 5,5%, până la o valoare medie de 2.000 de euro pe metru pătrat).

CEREREA PENTRU PROPRIETĂȚI REZIDENȚIALE DE VÂNZARE

În Cluj-Napoca, interesul pentru achiziția de locuințe era, la începutul lui 2021, mai scăzut comparativ cu 2020, dar mai ridicat decât în perioada similară din 2019. Ca și în București, însă, curba evoluției cererii a fost mult mai stabilă în primele două trimestre ale acestui an, astfel că în luna iunie acest indicator ajungea la circa 6.000 de utilizatori – nivel ceva mai scăzut decât cel consemnat în 2019, dar mai ridicat comparativ cu iunie 2020, când cererea începuse, totuși, să-și revină. De remarcat este că, în perioada martie-mai, interesul pentru achiziția de locuințe din Cluj-Napoca s-a menținut la un nivel foarte apropiat de cel consemnat în 2019.

Comenteaza