Foto Povestea clujeanului care a dat cămașa de vânzător pe vesta de constructor și face case din paie și lut. „Mi-a schimbat viața”

Povestea clujeanului care a dat cămașa de vânzător pe vesta de constructor și face case din paie și lut. „Mi-a schimbat viața”

Un fost reprezentat în vânzări a renunțat la job pentru a se dedica antreprenoriatului și construiește căsuțe „naturale", din lut și baloți de paie. Aceasta este povestea lui.

George Stroe a lucrat în vânzări, dar a renunțat la job pentru a-și urma pasiunea. A început să producă panouri din paie presate, iar recent a trecut la fabricarea de căsuțe din același material, lângă Cluj.

Povestea Tiny Straw Blocks , afacerea lui George, a început acum 13 ani, în 2011, odată cu visul de a trăi o viață mai simplă, dar cu adevărat fericită.

„Atunci a fost ideea. Atunci am auzit eu prima dată de case din baloți de paie. De acolo s-a plantat sămânța. Înainte de a începe aici, mă ocupam cu ceva total opus. Munceam în vânzări, reprezentant. De la cămașă, cum mă îmbrăcam atunci, acum sunt murdar la finalul fiecărei zi. Am dorit cumva să combin energia pe care o întâmpinăm la bunici. E vorba de acea căldură.

Dacă intră cineva în căsuță va observa că nimic nu îl apasă, deși ea este foarte mică la dimeniunile interiorului. Am vrut să îmbin noul cu elementele din trecut”, a povestit George Stroe pentru ZIUA de CLUJ.

Căsuțele unicat făcute lângă Cluj. A dat cămașa din jobul în vânzări pe viața de constructor: „Sursă: facebook.com/TinyStrawBlocks

„Origini” este un concept de căsuță (tiny house) realizată manual de George. Construcția acoperă 21 mp, din care 14 mp utili, și este finisată cu materiale superpremium: travertin, izolație în podea cu fibră de lemn. Pereții și tavanul au o grosime de 40 cm, plus tencuială groasă de 10 cm.

Căsuțele unicat făcute lângă Cluj. A dat cămașa din jobul în vânzări pe viața de constructor: „

„Origini”, căsuța unicat construită lângă Cluj

George a pus-o în practică propria viziune de „tiny house", 100% originală, totul fiind lucrat și pictat manual.

„Am spus că e un concept unic, deoarece nu s-a fabricat încă pe piața de «tiny house»  una care să fie transportabilă, cu acoperiș verde, care încă nu este pus, dar este prevăzut, pentru că dacă aș pune, mi-ar îngreuna foarte mult transportul, cu câteva tone. Ideea este să pui gazon și flori sus. În plus, nu este vreun tiny house tencuit care să poată fi transportat și nici pe panouri de paie presate.

Fiecare element, mai ales la interior, este unicat. De exemplu, carpeta de pe jos este lucrată manual, are o vechime de 80 de ani și este luată de la o doamnă foarte în vârstă. Toate elementele de acolo sunt lucrate și pictate manual. Acum, nici dacă aș vrea, nu aș mai putea replica aceste elemente. Asta a fost și ideea pentru fiecare proiect pe care îl voi avea. Să aibă unicitate, să fie după personalitatea celui care își visează casa”, ne-a mai povestit artizanul căsuței făcută lângă Cluj.

Căsuțele unicat făcute lângă Cluj. A dat cămașa din jobul în vânzări pe viața de constructor: „

Căsuța poate fi transportată și amplasată oriunde, chiar și în străinătate, în funcție de comenzi. Tiny house-ul „Origini” finalizat este primul de acest fel, până acum. 

„Sper să urmeze și alte proiecte. Deocamdată nu pot face multe pe an ca serie, deoarece procesul este diferit. Sper ca în curând să pot ajunge să construiesc zece căsuțe anual. Uscarea necesită timp. O astfel de căsuță durează 4-5 luni să fie gata, asta dacă vorbim de lunile de primăvară-vară, iar pe timp de iarnă durează mai mult. Așa a fost construită și prima casă, în sezonul rece. A durat mai mult și din cauza bugetului, pe care l-am avut pe bucăți. Când am început construcția eram înconjurat ermetic de folii și surse de căldură, ca să se poată usca tencuiala. Afară erau minus 20 de grade celsius, iar eu tencuiam”, a povestit George.

Cât costă un tiny house făcut lângă Cluj

Căsuța este dotată cu sobă cu lemne, boiler wireless, plită, frigider, pat, dulap, cufăr cu zestre, toaletă, duș și chiuvetă. La exterior se regăsește o terasă cu jardiniere, șezlong și măsuță, pentru acele momente de tihnă în aer liber. Toate acestea întră în prețul de 54.800 de euro, negociabil.

Totuși, în caz că „Origini” nu este „aleasa”, George oferă și variante personalizate, tot la cheie, iar prețul pornește de la 2.000 euro/metru pătrat. Momentan, căsuța „pilot” nu a fost vândută, însă există câteva negocieri pentru ea, iar George e sigur că își va întâlni în curând noul proprietar.

Căsuțele unicat făcute lângă Cluj. A dat cămașa din jobul în vânzări pe viața de constructor: „

„În căsuța asta nu a fost vorba de economie, am făcut-o cum mi-a plăcut. Diferența este la calitate și la alegerile clientului. Eu aici am pus travertin, care este de 10 ori mai scump decât dacă aș fi pus faianță sau gresie. Sigur, doritorul poate să facă altă alegere, să nu își pună sus acoperiș verde. În interior, poate să aleagă parchet la 100 lei/mp, pe mine m-a costat 300 lei/mp travertinul pus. Am făcut-o după preferințele mele, dar o pot construi și pe sufletul altuia. Sunt multe elemente care au costat foarte mult. Costul scade în funcție de alegeri. S-ar putea pune și un bazin pentru apă, să fie stocată, dar ea este gândită să fie racordată la utilități”, a explicat George Stroe.

Căsuțele unicat făcute lângă Cluj. A dat cămașa din jobul în vânzări pe viața de constructor: „

Pe viitor, George își dorește să realizeze tot mai multe căsuțe, iar fiecare să fie unică. Celor cărora li se pare scump, George le poate oferi kit din panouri de paie, chiar și pentru proiecte mai mari, de aproximativ 40 mp, care să fie livrate clientului, iar acesta să poată să își asambleze singur căsuța.

Povestea lui George, spusă chiar de George

Acum, că ați citit povestea lui George spusă prin ochii unui jurnalist, vă invităm să citiți povestea lui george, spusă chiar de el:

Sunt George Stroe și acum mai bine de 13 ani sămânța ideii de a locui într-o casă naturală din paie mi-a fost sădită în minte, fără prea multe perspective de a trece din planul imaginației în realitate. Contrar spicului de grâu, mica sămânță a încolțit în întunericul tumultului interior, nu în plin soare, într-o perioadă plină de căutări.

Clujeanul care a dat cămașa de vânzător pe vesta de constructor și face case din paie și lutȘi, astfel, s-a născut un vis. Visul de a trăi într-o casă din materiale naturale în care să mă simt cu totul eu însumi. Acum un an am pornit la drum într-o primă încercare, investind tot ce aveam în ceea ce urma să fie o călătorie de redescoperire, uimire și dor. M-am avântat mai întâi în proiecte cu panouri din paie, cu drag și dorința de învățare a unor noi metode de a construi. Mi-am perfecțional tehnica, am pus propriile idei în practică și ce ieșea din mâinile mele mă inspira și mă împlinea tot mai mult. Nu mare mi-a fost mirarea când un panou s-a transformat în zece, apoi într-un zid, apoi... într-o casă. Tiny house-ul m-a scos din zona de confort cum nu speram vreodată, într-un mod direct, dur și nespus de edificator.

Mi-a schimbat viața. Am luat visuri mari și le-am clădit într-o casă mică, precum Manole a clădit-o în ziduri pe Ana. Și totul a pornit dintr-un sentiment prelungit de visare și zbucium în care căutam modalități mai simple de a trăi o viață cu adevărat fericită.
Comenteaza