Planurile imobiliare ale constructorilor clujeni

Planurile imobiliare ale constructorilor clujeni
Companiile din domeniu au, pe lângă şantierele pentru alţi beneficiari, şi proiecte de investiţii proprii. Acestea sunt orientate cu precădere spre sectorul rezidenţial, piaţă unde la Cluj mai există cerere.

Printre companiile cu astfel de planuri se numără Transilvania Construcţii, TCI Contractor General şi Napocamin.

Compania TCI Contractor General a modificat integral proiectul imobiliar pe care îl plănuia în zona sediului din cartierul Mărăşti, unde firma are teren disponibil. Noile demersuri s-au reorientat de la zona de servicii la sectorul rezidenţial. "Am schimbat complet proiectul, iar după sărbători (1 Mai, Paşte - n.red.) vom solicita un nou certificat de urbanism. La sfârşitul anului sper să putem începe săpăturile", a menţionat Dorin Oltean, directorul TCI Contractor General. Ansamblul ar include spaţii comerciale şi apartamente pe aproximativ 2.500 mp, într-un imobil de şase etaje, potrivit proiectului conturat.

În urmă cu doi ani, în primăvara 2011, constructorul TCI Contractor General a obţinut certificatul de urbanism în vederea pregătirii unui proiect la actualul sediu din zona Mărăşti - Gheorgheni (str. Vaida- Voevod): elaborarea Planului Urbanistic Zonal şi construirea de spaţii de agrement, cazare şi alimentaţie publică. Pentru transformarea şi extinderea unei clădiri existente, TCI estima o investiţie de 5-6 milioane de euro, pentru crearea unui centru de odihnă şi tratament, cu piscină, zonă de spa, restaurant şi un hotel de 15 camere. Lucrările erau programate pentru început de 2012.

Compania nu a renuţat nici la aceste planuri, dar le-a amplasat, deocamdată pe hârtie, în altă zonă a oraşului. "Credem că locuinţele ar merge mult mai bine în Mărăşti, dar vrem să facem şi proiectul cu centrul de relaxare. Acesta însă îl vom face în Borhanci, unde mai avem teren. Vom încerca să accesăm fonduri europene, pentru că avem în plan şi obţinerea de energie neconvenţională. Cred că mai întâi vom începe lucrul la blocul de locuinţe; pentru proiectul centrului din Borhanci probabil va dura mai mult întocmirea documentaţiei şi pregătirea fondurilor. Ne mişcăm, dar încet. Ca guvernul nostru", a completat Oltean.

O companie de construcţii activă de mai mulţi ani şi pe piaţa imobiliară prin investiţii proprii are în plan continuarea demersurilor în acest sector: Transilvania Construcţii, companie controlată de familia Timofte şi una dintre prezenţele clujene din topul celor mai mari grupuri din domeniu după cifra de afaceri. Compania a închis anul trecut lucrările pentru un bloc de 110 apartamente în zona Dorobanţilor şi a început extinderea parcului logistic din Someşeni. "Apartamentele din Dorobanţilor Residence s-au vândut foarte bine, vrem să mai facem un proiect imobiliar, un bloc de zece etaje, investiţie proprie. Suntem în tratative avansate pentru achiziţia unei proprietăţi în zona Iulius Mall, va fi o investiţie de la 0, cumpărăm teren, nu un alt proiect. Nu ştiu însă dacă prindem anul acesta pentru lucrări, fiindcă urmează paşii necesari pentru tranzacţie şi apoi autorizarea proiectului. Cel mai probabil va fi lansat anul viitor", a declarat Mircea Timofte, preşedintele Transilvania Construcţii (TC).

În zona vizată de TC, în vecinătatea mall-ului din Gheorgheni şi a Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, se află în şantier - temporar oprit - unul dintre puţinele proiecte de mari dimensiuni demarate de investitori noi la Cluj în 2012: Riviera Residence, un bloc proiectat cu 10 etaje şi 91 de apartamente. Acesta este blocat de câteva luni, dar, conform informaţiilor din piaţa imobiliară, dezvoltatorul I&C Transilvania Construcţii, se află în negocieri pentru atragerea unui partener de finanţare.

O investiţie proprie pregăteşte şi Napocamin - societate controlată de omul de afaceri Ioan Bene - partener al preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj, Ştefan Dimitriu, ambii activi cu afaceri în construcţii. Aceştia vor să ridice apartamente şi birouri în zona Tăietura Turcului, unde a fost preluat teren. Propunerea pentru prima fază de proiect a fost prezentată în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism din cadrul primăriei la începutul anului. Planurile vizează o clădire cu subsol, demisol, parter, nouă etaje şi nivel tehnic.

 

Etichete
Comenteaza