PIB-ul a urcat în trimestrul al treilea cu 1,4% faţă de T2 şi cu 3,6% faţă de T3 2014

PIB-ul a urcat în trimestrul al treilea cu 1,4% faţă de T2 şi cu 3,6% faţă de T3 2014
Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat în trimestrul al treilea o creştere cu 1,4% în termeni reali faţă de trimestrul anterior şi cu 3,6% comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, iar în primele nouă luni creşterea economică s-a situat la 3,7%, potrivit datelor "semnal" ale INS.

"În trimestrul III 2015, comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 1,4%. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2014, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 3,6%. În perioada 1.I-30.IX 2015, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2014, Produsul intern brut a crescut cu 3,7%", se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Creşterea economică a fost aceeaşi atât pe serie brută, cât şi pe serie ajustată sezonier.

Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării PIB pentru trimestrul al treilea în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a PIB pentru trimestrul al doilea, publicată pe 7 octombrie.

Astfel, PIB-ul aferent trimestrului al doilea a stagnat faţă de primele trei luni, fiind revizuită creşterea de la 0,1%.

În primul semestru, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2014, cu 3,8%, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier.

Comisia Europeană şi-a îmbunătăţit estimările în prognoza de toamnă privind creşterea economică României, care va accelera în acest an şi în 2016 la 3,5%, respectiv 4,1%, susţinută de măsurile de relaxare fiscală, care stimulează cererea internă.

Bugetul pentru anul în curs a fost fundamentat luând în calcul o creştere a PIB de 2,5%. Estimările Comisiei Naţionale de Prognoză indică un avans de 3,3%, iar FMI anticipează un avans de 3,4%.

Etichete
Comenteaza