Foto Piața IT clujeană a ajuns la nivelul celei mondiale. „Profesional, decalajul este zero. Când ieși de la birou se vede diferența”

Piața IT clujeană a ajuns la nivelul celei mondiale. „Profesional, decalajul este zero. Când ieși de la birou se vede diferența”

Cu o experiența de peste 20 de ani în industria IT&C în țară și în Europa și de 15 ani în poziții de management în multinaționale, Valentin Deac, în prezent Head of Delivery al NTT DATA Romania, a vorbit despre piața IT locală și despre munca într-o multinațională.

Valentin Deac și-a început viața profesională la Cluj, unde a studiat informatica în cadrul Universității Tehnice (UTCN). A urmat apoi un program de masterat comun între UTCN și Universitatea din Granada, Spania. După finalizarea studiilor, a predat timp de șase ani la universitatea care l-a format în domeniul IT. A ocupat apoi poziții de management și de conducere în mai multe companii multinaționale din România și din Germania, iar în iunie 2019 a revenit la Cluj, unde ocupă funcția de Head of Delivery la NTT DATA Romania. Acesta spune că poziția l-a atras de la început și este o provocare continuă:

Piața IT clujeană a ajuns la nivelul celei mondiale. „Profesional, decalajul este zero. Când ieși de la birou se vede diferența”„Am căutat un loc în care pot să îmi aplic experiența acumulată în 23 de ani în diferite companii, inclusiv opt ani în Germania. Poziția pe care am găsit-o aici, de Head of Delivery, este foarte challenging. Vorbim despre o companie de aproape 1.900 de oameni în momentul de față. A putea să lucrez la stabilirea unui plan strategic a organizației de delivery, a aduna această organizație la un loc și a ajuta să se maturizeze cred că este un lucru extraordinar, având în vedere natura, impactul și dimensiunea grupului cu care lucrez”, a adăugat IT-istul.

După numeroșii ani petrecuți în industrie, specialistul îi sfătuiește pe tinerii programatori să nu renunțe niciodată la atitudinea pe care o au ca juniori la locul de muncă:

„Pe lângă calitățile tehnice pe care trebuie să le dezvolte, cred că este foarte important pentru un programator să își păstreze atitudinea de junior toată viața. În momentul când suntem juniori căutăm mereu ceva nou, încercăm să învățăm cât mai mult și niciun fel de task nu este prea jos pentru noi. La un moment dat, intervine ceea ce eu numesc un „complex de superioritate”, în care eu sunt deja senior și consider anumite task-uri ca fiind sub demnitatea mea. Din punctul meu de vedere este important ca programatorii să își păstreze atitudinea de junior și tot timpul să învețe ceva nou”, a afirmat Valentin Deac.

O altă lecție importantă învățată de-a lungul anilor în companii multinaționale este că experiența trebuie demonstrată constant la locul de muncă, întrucât rezultatele bune obținute în trecut nu garantează performanța la același nivel în prezent, a spus Deac. „Experiența trebuie tot timpul să o dovedești. Nu înseamnă nimic pentru poziția actuală ce am făcut în trecut, ci ceea ce pot să demonstrez în momentul de față. Mulți oameni se ascund după CV-uri și uită că trebuie să dovedească în prezent ceea ce au de dovedit”.

În ceea ce privește piața locală de IT&C, Valentin Deac este de părere că a venit momentul pentru companiile din Cluj să se maturizeze și să își asume mai multă responsabilitate în proiecte.

„Piața de software din România a crescut foarte rapid, a sărit peste o grămadă de pași, având clienți de afară, am reușit să creștem puternic. Cred că a venit un moment foarte important pe piața din Cluj, partea de maturizare.

Este important să vină mai multe proiecte pe piață în care există ownership cu adevărat aici. Odată cu maturitatea, vorbim despre necesitatea apariției mai multor joburi de genul product manager, program manager, designer sau arhitect, care sau nu există în unele companii de software, sau nu li se dă putere pentru a fi cu adevărat fructificate.

Costurile au crescut foarte mult in ultimii ani. Partea de maturizare este foarte importantă, pentru că doar prin aceasta și prin asumarea unei responsabilități locale cât mai complete pe proiecte se oferă clienților acea plus-valoare care menține IT-ul românesc la nivelul de competitivitate cerut pe piața internațională”, a precizat acesta.

Specialistul NTT DATA Romania spune că nu se poate vorbi despre decalaje între piața IT din Cluj și cea mondială, din punct de vedere profesional, iar singurele diferențe se simt cu adevărat în afara locului de muncă, în infrastructură și administrație.

„Pe pozițiile tehnice, diferența este minimă. Din punctul meu de vedere, că lucrez într-o multinațională în România sau într-o multinațională în Germania sau SUA, cât sunt la birou, decalajul e zero. Nu am văzut diferențe. În momentul în care ieși de la lucru, când urci în autobuz să mergi spre casă, sau urci într-un tren, sau ajungi pe drumul plin de hârtoape în loc de autostradă, acolo se văd diferențele”, a apreciat managerul.

Diferențele sunt minime și în ceea ce privește pregătirea specialiștilor IT români și a celor din alte țări, însă anumite diferențe se fac simțite în abilitățile de prezentare, de vorbit în public, sau reținerea de a adresa întrebări, a adăugat specialistul NTT DATA Romania.

„Ce am mai observat pe piața locală este că oamenii sunt obișnuiți să nu pună foarte multe întrebări. Nu aș putea spune că acest lucru vine din mentalitatea românului, nu pot generaliza. Era o mirare foarte mare a partenerilor din alte țări, cu alte mentalități, în cadrul prezentărilor, că audiența nu pune întrebări și le-am explicat că așa am fost obișnuiți aici. Asta este o chestie de mentalitate pe care trebuie să o schimbăm.

Un alt dezavantaj al nostru este partea de presentation skills, de a te prezenta pe tine însuți. În sistemul românesc nu s-a pus accent pe presentation skills, care este o abilitate cheie. Mulți au frica de a se prezenta. În culturi cum e cea americană, chestia aceasta este centrală. Ei de mici sunt învățați cum să se prezinte, au debate-uri în care pe asta se pune accent. Acesta este un minus mare al nostru la care trebuie să lucrăm”, a conchis Valentin Deac.

Piața IT clujeană a ajuns la nivelul celei mondiale. „Profesional, decalajul este zero. Când ieși de la birou se vede diferența”

Comenteaza