Piața imobiliară a Clujului se repliază după șocul „TVA la apartamentele mari”

Piața imobiliară a Clujului se repliază după șocul „TVA la apartamentele mari”
Dezvoltatorii clujeni merg mai departe cu proiectele lor rezidențiale | Foto: Grand Park

Jucătorii de pe piața imobiliară a Clujului încearcă să găsească soluții după decizia guvernului de a amâna cu un an scăderea de la 19% la 5% a taxei pe valoarea adăugată (TVA) percepută la tranzacțiile cu apartamente de calitate superioară.

“Toată lumea de pe piața imobiliară din Cluj este afectată pentru că nu e totuna să ți se perceapă TVA de 5% la locuințe sau de 19%. Noi am reușit să vindem toate apartamentele pe care le-am construit în zona Sopor, câteva sute, acum mai sunt disponibile doar câteva în cartierul Bună Ziua.

Mai avem un proiect în zona străzii Fabricii, însă amânarea scăderii TVA nu ne va influența, deoarece acesta nu va debuta mai devreme de 1 ianuarie 2022; mai sunt de obținut autorizații, avize”, spune reprezentantul unui dezvoltator clujean.

Sectorul IT, fundamental la Cluj

“Dacă guvernul așa a decis, înseamnă că așa și-a calculat și i-a ieșit cu minus la încasările de la buget. Una e promisiunea din campania electorală, alta realitatea din pandemie. Executivul a analizat la rece și a concluzionat că nu poate acorda acum facilitatea fiscală respectivă”, consideră Vasile Bilașco, coordonator regional al Vista Bank.

Bancherul clujean susține că, în pofida acestei amânări, piața imobiliară locală nu va fi influențată radical în 2021, însă vor conta și sectoarele economice care susțin orașul.

“Anul trecut a fost unul bun, cu foarte multe solicitări de credite de case și vile la periferia municipiului și în localitățile învecinate, agențiile imobiliare cu care colaborăm au avut o cerere enormă. Este important să vedem și cum vor arăta nișele de business din Cluj-Napoca; aici mă refer mai ales la industria informatică, de unde vine cererea majoră pentru case, apartamente. 

Știu un IT-ist de 30 de ani care a schimbat deja patru locuințe la Cluj: a început cu o garsonieră, și-a luat un apartament de două camere, a trecut la 2-3 camere, iar de la duplex vrea acum casă individuală. Contează ce vor face firmele de IT, care până acum au fost avantajate la trecerea la munca de acasă: își vor mări activitatea sau, dimpotrivă, vor face concedieri și vor închid, așa cum se va întâmpla în sectorul bancar”, spune Bilașco.

Cine s-a grăbit s-a păcălit

Clienţii şi dezvoltatorii caută acum soluţii pentru a continua achiziţia și vânzarea de apartamente noi cu preţuri între 92.000 şi 140.000 de euro după ce guvernul a decis amânarea legii care majora pragul, ce trebuia să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021. Ionuţ Nicolescu, preşedintele companiei de consultanţă SVN Romania, estimează că în ultimele trei luni din 2020 s-au semnat antecontracte pentru 1.000 de locuinţe cu preţuri care s-ar fi încadrat la aplicarea unei cote de 5% TVA, conform Mediafax.

Clientul trebuie să caute alături de dezvoltator cea mai bună soluţie pentru rezolvarea situaţiei, iar cel mai probabil cele două părţi vor amâna pentru 2022 finalizarea tranzacţiei, este de părere Alexandru Bîrsan, partener în cadrul firmei de avocatură Filip & Company.

Problema este mai complexă dacă achiziţia se realizează prin împrumut bancar deoarece banca nu poate evalua apartamentul cu TVA de 19% în 2021, ştiind că din 2022 acelaşi tip de apartament va fi vândut cu TVA de 5%, motiv pentru care clientului i se va cere un avans mai mare pentru a acoperi diferenţa.

„Noi ne aşteptăm ca majoritatea dezvoltatorilor să se înţeleagă cu clienţii, să plătească un avans mai mare, să pună un nou termen de plată sau de livrare. În cazul băncilor, cine va cumpăra în 2021 cel mai probabil va cere un avans mai mare. Banca va încerca să mute riscul către client“, a spus Alexandru Bîrsan.

Dezvoltatorii fac apartamente mai mici

„Vorbim de cumpărători care, în contextul pandemiei, în dorinţa de a îmbunătăţi condiţiile locative, au decis să cumpere o locuinţă mai spaţioasă, poate cu un amplasament mai bun şi cu finisaje de calitate. Cei mai mulţi s-au bazat pe legea aprobată în octombrie conform căreia cota TVA la achiziţionarea unei locuinţe cu preţ de până la 140.000 de euro va fi de 5%“, a spus Ionuţ Nicolescu.

„Statul împinge oamenii către apartamente vechi, unde nu se plăteşte TVA sau în afara oraşului. Ultima barieră va fi parlamentul, care poate bloca ordonanţa, însă abia în lunile aprilie sau chiar mai. Luăm în calcul să construim apartamente mai micii“, a spus Antoanela Comşa, manager al dezvoltatorului imobiliar spaniol Gran Via România.

Cu câteva ore înainte de intrarea în 2021, guvernul, prin ordonanţă de urgenţă, a amânat pentru 1 ianuarie 2022 creşterea până la 140.000 de euro a pragului pentru TVA de 5% la achiziţia unei locuinţe noi. Executivul considera că măsura ar fi adus un impact de 200 de milioane de lei în veniturile din TVA, în condiţiile în care din apartamentele contractate ar fi încasat 5% TVA. Totuși, dacă vânzările vor fi anulate, nu va mai încasa nimic. 

Comenteaza