Peste 5 miliarde de euro au cheltuit românii în 2019 pe vacanţe în străinătate. Acum banii rămân în ţară

Peste 5 miliarde de euro au cheltuit românii în 2019 pe vacanţe în străinătate. Acum banii rămân în ţară
| Foto: ZIUA de CLUJ

Banii cheltuiţi pe concediile în străinătate se întorc în România. Suma enormă cheltuită anul trecut de turiştii români pe vacanţe externe este de 5,3 mld. euro, conform datelor BNR.

Turiştii români au cheltuit anul trecut 5,3 miliarde euro pe vacanţele în străinătate şi city-break-urile săptă­mâ­nale în capitale euro­pene, fiind cea mai mare sumă chel­tuită de români în afara ţării, conform datelor Băncii Naţionale a României.

Suma lăsată anul trecut de români pe călătoriile în afara ţării este la cel mai înalt nivel din ultimii 12 ani, fiind de trei ori şi jumătate mai mare faţă de anul 2008, când turiştii români au cheltuit 1,47 miliarde euro pe vacanţele în străinătate.

Deficitul din turism a trecut în 2019 de 2 miliarde de euro, pentru că piaţa locală nu a ajuns încă pe lista destinaţiilor de top pentru europeni.

Doar 20% din turiştii români care plecau de câteva ori pe an în străinătate mai fac acest lucru în prezent, iar 2020 a devenit anul redescoperirii României.

Pandemia de Covid-19 a pus frână turismului extern, spun specialiştii în turism. O parte din banii cheltuiţi de români în destinaţii precum Grecia, Turcia sau alte locuri exotice pot rămâne în acest an în ţară, în special în zone rurale, unde pensiunile, micile magzine, furni­zorii de servicii simt deja o creştere a numărului de turişti români.

„Undeva la 40% din suma cheltuită anul trecut de români în afară rămân anul acesta în România, adică cam 2 mi­liarde de euro se întorc în România E un avantaj că rămân bani în ţară, dar un dezavantaj este că va scădea numărul turiştilor străini. Toate ţările au avut de suferit din cauza incoming-ului (n.r. turiştii străini), dar la noi căderea a fost mai lină“, spune Traian Bădulescu, consultant în turism, conform Mediafax.

Traian Bădulescu spune că avantajul României este acela că oferă multe destinaţii în mijlocul naturii, locuri în care turiştii pot păstra şi distanţa fizică.

Comenteaza