Peste 4.000 de job-uri pentru tinerii la început de carieră. La Cluj-Napoca sunt printre cele mai multe oportunități

Peste 4.000 de job-uri pentru tinerii la început de carieră. La Cluj-Napoca sunt printre cele mai multe oportunități
| Foto: baranq - Depositphotos.com

IT-ul, ingineria și domeniul financiar oferă mii de oportunități pe piața muncii pentru tinerii aflați la început de carieră. Printre cele mai multe sunt în Cluj-Napoca și alte câteva orașe din țară.

Companiile au peste 4.000 de locuri în programe destinate tinerilor aflați la început de carieră, cele mai multe în Auto, IT, Inginerie și Financiar, arată datele platformei BestJobs.

Finalul anului universitar înseamnă, pentru mulți tineri, inițierea unui proces de căutare a unui loc de muncă, unii dintre ei fiind la primul demers de acest fel, conform reprezentanților din piața muncii.

Companiile fac și ele eforturi să atragă tineri interesați să evolueze pe plan profesional sau să-și înceapă cariera, mai ales în condițiile în care rata de ocupare pe segmentul 18-24 de ani este, în mod tradițional, cea mai mică în comparație cu alte segmente de vârstă – 19,7% în 2022, potrivit datelor INS.

Cluj-Napoca are printre cele mai multe oportunități

În luna mai, numărul candidaților activi, din segmentul 18-24 de ani, a depășit cifra de 15.000, peste nivelul înregistrat în aprilie. Orașele în care sunt deschise cele mai multe astfel de oportunități sunt București, Timișoara, Arad, Oradea, Cluj-Napoca, Ilfov, Brașov, Craiova, Ploiești și Constanța.

În prezent, organizațiile au peste 1.600 de programe de internship deschise, cu aproximativ 4.000 de locuri disponibile, în timp ce numărul aplicărilor efectuate de tineri în luna mai, atât pentru programe de internship, trainee sau joburi entry-level, este așteptat să depășească 22% din totalul candidaților activi, potrivit datelor bestjobs.

Internship-urile sunt programe derulate de companii pe perioade scurte, de 3 sau 6 luni, iar programele de trainee sunt destinate de obicei absolvenților sau persoanelor care vor să-și înceapă cariera într-un domeniu, și au perioade mai lungi, de la 6 luni la 1-2 ani.

„În mod tradițional, rata de ocupare în rândul tinerilor de 19-24 de ani este cea mai mică, din rândul celorlalte segmente de vârste, iar asta e valabil în aproape toate statele membre UE. Tocmai de aceea, multe corporații derulează programe speciale de atragere a lor, cu scopul de a-și crea echipe de angajați loiali și creativi, dornici să învețe și să evolueze din punct de vedere profesional. Lunile mai și iunie înseamnă, pentru mulți dintre studenți și absolvenți, primii pași într-o carieră profesională de durată, și, spre norocul lor, au o ofertă variată de unde pot alege, în funcție de pregătirea și nivelul lor”, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.

Domeniul Auto este bine reprezentat în această zonă, printre companiile care oferă astfel de programe, dar există oportunități în sectorul Contabilitate/Financiar, în sectorul IT.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza