Pentru a stopa protestele bugetarilor, Bolojan e sfătuit să aplice metoda lui Ronald Reagan / Ce a făcut preşedintele american în '81

Pentru a stopa protestele bugetarilor, Bolojan e sfătuit să aplice metoda lui Ronald Reagan / Ce a făcut preşedintele american în '81

Premierul Ilie Bolojan a fost sfătuit să folosească metoda preşedintelui american Ronald Reagan pentru a stopa protestele angajaților din sistemul bugetar. 

În timp ce mulţi angajaţi de la privat se zbat cu salarii de 3.000 de lei, iar mulţi pensionari încă au pensii chiar sub 2.500 de lei, bugetarii protestează de zor împotriva tăierilor veniturilor, aceasta deşi mulţi au salarii uriaşe la care se adaugă sporuri peste sporuri. 

Pus în situația de a rezolva protestele angajaților din sistemul bugetar, Ilie Bolojan primește o „mână de ajutor” din partea președintelui partidului REPER București, Cătălin Teniță. Acesta dă exemplul fostului președinte american Ronald Reagan, care a folosit o metodă surprinzătoare în 1981.

"Dacă cei de la ANAF/Finanțe santajează și nu mai vor să opereze plățile salariilor și pensiilor, poate că Bolojan ar trebui să o joace ca Reagan la greva controlorilor de trafic aerian. Acolo au fost înlocuiti cu controlorii de trafic militari și dați afară în masă, toți cei care au afectat siguranța zborurilor.

Sunt convins că s-ar găsi 1000 de contabili de la privat care să facă operațiunile cu un training de maxim 4-5 ore, că sigur nu e tocmai rocket science (altfel cereau și "spor de rachetă"). Și poate că astfel s-ar dovedi practic că cei 20.000 de angajați actuali pot fi înlocuiți de 2-3000", a transmis Cătălin Teniță pe pagina de Facebook. 

Ce a făcut preşedintele american Ronald Reagan în '81

Greva controlorilor de trafic aerian a avut loc in august 1981, la cateva luni dupa ce republicanul Ronald Reagan a depus jurământul de preşedinte al Statelor Unite ale Americii. La 3 august 1981, sindicatul PATCO, care reunea peste 13.000 de controlori de trafic, a anunţat că intră în grevă generală, solicitand condiţii mai bune de muncă, creşterea salariilor şi o săptămână de lucru de 32 de ore, relatează hotnews.ro

Reagan le-a cerut imediat greviştilor sa se întoarcă la muncă, deoarece protestul lor încalcă o lege federală care stipula faptul ca sindicatele federale nu au dreptul să organizeze greve. Într-o declaratie de presă facută în Rose Garden de la Casa Alba, preşedintele a declarat situaţia „un risc pentru securitatea naţională” (potrivit Taft-Hartley Act din 1947) şi i-a avertizat pe grevişti că „dacă nu se vor întoarce la muncă în 48 de ore, îşi vor pierde slujbele şi vor fi concediati„.

Deşi unii dintre membri cabinetului său se temeau de consecinţele politice, la 5 august, Reagan a concediat 11.345 din cei 13.000 de controlori de trafic aerian care ignoraseră ordinul său. În plus, liderul de la Casa Alba le-a interzis celor disponibilizaţi să se mai angajeze vreodată într-o slujbă federală (interdicţia a fost anulată de preşedintele Bill Clinton, abia după 12 ani, în 1993). Decizia lui Reagan a fost o lovitura grea data celor de la PATCO. Sindicatul a fost dizolvat.

Comenteaza