Pentagonul investește 130 de milioane de dolari în baza aeriană de la Câmpia Turzii

Pentagonul investește 130 de milioane de dolari în baza aeriană de la Câmpia Turzii
Americanii şi-au trimis la Cluj cele mai tari avioane de luptă | Foto: facebook.com/ForteleAerieneRomane

Departamentul Forțelor Aeriene din cadrul Pentagonului își dorește să investească 130 de milioane de dolari în construcția de noi facilități la Câmpia Turzii, care să majoreze capacitatea bazei de a găzdui avioane militare NATO.

Planificată pentru anul fiscal viitor, investiția Pentagonului în baza aeriană de la Câmpia Turzii are nevoie de aprobarea Congresului Statelor Unite. Planul Forțelor Aeriene Americane este conceput în cadrul programului European Deterrance Initiative (EDI), de sporire a prezenței militare a SUA în Europa, ca reacție la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, notează Profit.ro

Proiectul american de la Câmpia Turzii va merge în paralel cu cel românesc în valoare de 1,6 miliarde de lei și eșalonat pe cinci ani de extindere și dezvoltare a bazei militare aeriene pe o suprafață de 370 ha. Guvernul își dorește achiziția a cinci noi avioane F-16, pe lângă cele 12 aflate deja în dotare bazei.

“În vederea coordonării investițiilor finanțate de Forțele Aeriene (românești – n. red.) cu cele finanțate de partenerul american în cadrul EDI, la nivelul Ministerului Apărării Naționale funcționează un subcomitet mixt româno-american pentru infrastructură, partea română fiind în coordonarea de specialitate a Direcției domenii și infrastructuri. În elaborarea masterplanului Bazei 71 Aeriană Câmpia Turzii, subcomitetul a colaborat astfel încât proiectele EDI să nu se suprapună cu proiectele naționale”, a transmis MApN. 

Continuarea materialului, aici 

Comenteaza