Pensiunile din Cluj, pregătite de minivacanța de Paște. "Nu se prea înghesuie turiștii"

Pensiunile din Cluj, pregătite de minivacanța de Paște. "Nu se prea înghesuie turiștii"

Pensiunile din zona Munților Apuseni s-au pregătit de turiști cu ocazia sărbătorilor pascale, însă aceștia nu mai sunt atât de dispuși să le viziteze ca în alți ani. 

Munții Apuseni ar putea reprezenta o variantă de petrecere a minivacanței de Paște, pentru cei care nu și-au făcut încă planuri pentru această perioadă. În zona Arieșeni, Albac, Poiana Vadului sau Scărișoara (județul Alba) dar și mai departe, spre Cluj, sunt sute de pensiuni care oferă locuri de cazare la prețuri pornind de la 80 de lei pe noapte, conform Economedia
 
Prețurile pot merge în sus până la câteva sute de lei, în funcție de dotări și activități, masă, calitatea cazării și zonă. Ofertele lor sunt disponibile pe site-urile specializate, dar sunt mult mai mici decât anii trecuți. Adrian Degan, de la agenția turistică Focus Tour, spune că sunt preferate pachetele de câte patru nopți.

”Se merge în principal pe cazare în această perioadă, fără masă tradițională, dar sunt multe pensiuni care oferă facilități pentru gătit inclusiv în aer liber: cuptor, grătar. Sunt locuri destul de multe în zonă, lumea nu a mai fost așa interesată ca anii trecuți” spune Adrian Degan.

Prețurile pentru asemenea pachete ajung la 5-600 de lei în varianta de bază, doar cu cazare (pentru două persoane). La 800-1.000 de lei, gazdele plusează cu o serie de servicii suplimentare, cum ar fi ciubere cu apă încălzită, ATV-uri sau sesiuni de echitație pentru copii. Incidența cazurilor de COVID în majoritatea acestor localități este sub 1,5 la mia de locuitori (Arieșeni – 1,23, Albac – 0,00).

Proprietarii pensiunilor spun că lumea e mai puțină decât anii trecuți, iar prețurile sunt mai mici. ”Nu prea s-a înghesuit lumea De fapt, în toată perioada asta a fost greu. Pensiunile care oferă ceva în plus, cum ar fi ciubăr cu apă încălzită, saună, spa sau alte facilități au mai avut clienți. Cele care se rezumă la cazare, nu prea. Oamenii vor altceva, așteaptă să le oferi activități, distracție. Așteptăm sezonul ăsta nou, om vedea” spune Marius Trif, proprietarul unei pensiuni.

Munții Apuseni oferă foarte multe posibilități de petrecere a timpului în aer liber. Se pot face drumeții, se poate merge cu bicicleta, cu calul sau, pe anumite trasee, cu ATV-ul. Peșterile Ghețarul de la Scărișoara, Poarta lui Ionele, Ghețarul Vârtop, Peștera Urșilor, Huda Orbului, Coiba Mare și Coiba Mică, Cascada „Vălul Miresei”, Cheile Galbenei, Focul Viu, Detunatele sau Lacul Tarnița sunt printre cele mai cunoscute obiective turistice din zona extinsă a Apusenilor.

Unele dintre acestea nu sunt amenajate și se află în zone mai izolate, însă oferă experiențe extraordinare, fără taxă de intrare și fără aglomerație. Activitățile pot fi programate rapid, în funcție de zona de cazare. În zonă se păstrează încă obiceiuri tradiționale prilejuite de Paște.

În anii trecuți, turiștii participau la aceste obiceiuri, însă acum autoritățile locale vor anunța condițiile în care se vor desfășura, precum și numărul maxim de participanți, în funcție de evoluția cazurilor noi de COVID în zilele următoare.

Comenteaza