Patru idei de business, pornite de tineri din Cluj, primesc 35.000 de euro pentru a le pune în practică

Patru idei de business, pornite de tineri din Cluj, primesc 35.000 de euro pentru a le pune în practică

FIX Cluj anunță câștigătorii programului de incubare din 2023, marcând o nouă etapă de inovație și antreprenoriat în Cluj-Napoca.

Programul de incubare FIX Cluj a testat o nouă abordare în educația non formală pentru stimularea potențialului antreprenorial al tinerilor, cu accent pe inovare și inovarea socială cu 40 de echipe participante în etapa de Ideație și 9 echipe finaliste în etapa de Incubare. Pe parcursul a 9 luni de program, echipele au avut oportunitatea de a beneficia de traininguri specializate, mentorat individual, expertiză personalizată și evenimente de comunitate, contribuind astfel la dezvoltarea ideilor de start-up.

Toate ideile echipelor finaliste testează domenii ale viitorului – pe care putem să le vedem ca primele idei de organizații sau companii în care se vor genera joburi ale viitorului, cele care nu se inventaseră când inițiatorii lor s-au născut.

În urma unei evaluări atente, suntem încântați să anunțăm că următoarele patru echipe au fost desemnate câștigătoare ale programului FIX Cluj 2023:

Calmly
Această echipă a dezvoltat o aplicație de wellbeing, menită să ajute persoanele aflate în risc de burnout și izolare din cauza muncii la distanță. Cu un public-țintă format din freelanceri care lucrează de la distanță, Calmly oferă o abordare holistică pentru a combate singurătatea și izolarea post-pandemică. Această inițiativă îmbină întâlniri și sesiuni de terapie în persoană cu accesibilitatea oferită de tehnologia digitală, deschizând noi orizonturi în ceea ce privește starea de bine și profilaxia patologiilor care riscă să o afecteze într-o lume digitalizată, deconectată de natură și comunitate.

QRSign
Prima aplicație de acces la limbajul semnelor la nivel european, QRSign oferă informații turistice esențiale vizitatorilor din Cluj și are perspective de extindere către alte servicii publice. Planul de dezvoltare include crearea de noi oportunități de angajare pentru persoanele surde, diversificând opțiunile de carieră în contextul Anului European al Abilităților, contribuind la dezvoltarea unor noi tipuri de locuri de muncă.

Smilemobilul
O altă echipă câștigătoare, Smilemobilul, aduce servicii de terapie și profilaxie dentară direct la pacienți. Această inițiativă inovatoare permite accesul la îngrijirea dentară de calitate în locații diverse, promovând astfel prevenția și îmbunătățind calitatea vieții, în special pentru cei din zone îndepărtate sau rurale, fiind un răspuns la nevoia societală de adresare a decalajelor de dezvoltare teritorială.

Zaiafet pe Lună
Această echipă a creat primul festival sustenabil care testează soluții nepoluante și modalități de a reduce risipa în industria de divertisment. A doua ediție a festivalului a avut loc pe parcursul incubatorului, în perioada verii, la Castelul Teleki de la Luna de Jos. În cadrul incubatorului, echipa a primit ghidaj pentru a dezvolta o nouă direcție în cadrul businessului, cea de consultanță în economie circulară și decarbonizare, contribuind astfel la schimbări pozitive într-una dintre cele mai poluante industrii – industria de HoReCa și divertisment.

Aceste echipe au fost selectate în urma unei evaluări riguroase și vor primi o finanțare finală de 35.000 de euro fiecare pentru a-și dezvolta ideile și pentru a aduce schimbări semnificative în comunitatea noastră. În parcursul lor complet în cadrul programului, echipele finaliste au beneficiat de finanțare directă de 50.000 de euro, cu cei 3.000 de euro premiu de acces în program în etapa de Ideație și 12.000 de euro pentru trecerea în etapa de Incubație după Demo Day. FIX Cluj continuă să fie un motor de inovație și dezvoltare pentru tinerii antreprenori, oferindu-le oportunități de creștere și contribuție la schimbarea lumii din jurul lor.

Programul FIX Cluj 2023 a fost posibil datorită eforturilor a peste 100 de contributori la co designul ediției, precum și a susținerii celor 8 sponsori și suporteri, 12 membri ai juriului, 20 de mentori, 17 traineri și 13 experți implicați în procesul de dezvoltare a participanților. Acest program a oferit oportunități unice de dezvoltare pentru cei 120 de FIXeri implicați în cele 40 de echipe, consolidând astfel o veritabilă comunitate de tineri inovatori în Cluj-Napoca.

FIX Cluj, cel mai mare program de incubare din România pentru start-up-uri inovatoare, formate din tineri cu vârste între 16-26 ani, este parte a Fondului de Inovare și Experiment Cluj, implementat de Clusterul de educație C-EDU, în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Fundația Botnar, sub inițiativa OurCluj.

Etichete
Comenteaza