Orban: România este printre ţările care au avut cea mai mică creştere a deficitului bugetar

Orban: România este printre ţările care au avut cea mai mică creştere a deficitului bugetar
| Foto: gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat că România este printre ţările care au avut cea mai mică creştere a deficitului bugetar din Europa, precizând că ţara noastră nu a fost retrogradată de agenţiile de rating datorită credibilităţii Guvernului şi faptul că şi-a asumat menţinerea echilibrelor economice.

“Economia României este printre economiile care au dovedit cea mai multă rezilienţă. Suntem pe locul trei pe plan european, în fruntea clasamentului, ca şi contracţie economică. Doar două ţări sunt cu o contracţie economică mai mică decât România în primul semestru. Noi avem o contracţie de 3,9. În ceea ce priveşte deficitele, şi în privinţa deficitelor România este printre ţările care au avut cea mai mică creştere a deficitului bugetar”, a afirmat Orban, într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă la Vâlcea.
 
Premierul a explicat că România are cu 2.000 de angajaţi în plus faţă de 1 ianuarie şi că salariul mediu net în iunie a fost mai mare cu 5% decât în aceeaşi lună a anului trecut. 
 
“Din punct de vedere al locurilor de muncă, pot să vă spun că la 1 septembrie aveam cu peste 2.000 de angajaţi cu contract de muncă mai mulţi decât la 1 ianuarie, înainte de criza economică provocată de pandemie. Salariul mediu net în România, în iunie, a fost cu 5% mai mare decât salariul mediu net din iunie 2019, când nu era pic de criză. Salariul mediu net a crescut şi în luna iulie cu 74 de lei, în raport cu luna iunie a anului 2020, la ora actuală înregistrând o creştere cu aproape 8% comparativ cu iulie 2019. Şi împrumuturile pe care le-am luat, le-am luat mult mai ieftin decât împrumuturile care au fost luate de guvernarea PSD, cu o singură excepţie, februarie, când PSD a depus moţiunea de cenzură şi a dat jos guvernul şi asta a avut un efect negativ asupra pieţelor”, a menţionat premierul.
 
El a mai transmis că România nu a fost retrogradată de agenţiile de rating deoarece şi-a asumat angajamente pentru menţinerea echilibrelor economice. 
 
“România nu a fost retrogradată de agenţiile de rating din cauza credibilităţii guvernului pe care îl conduc şi a faptului că ne-am asumat angajamente de echilibru în ceea ce priveşte menţinerea echilibrelor economice şi controlul asupra deficitului şi asupra cheltuielilor publice, iar România are perspective de revenire economică foarte bune”, a precizat Orban.

Comenteaza