O haltă din județul vecin, monument istoric, transformată în pensiune. A fost vândută de niște clujeni și a iscat un mare scandal

O haltă din județul vecin, monument istoric, transformată în pensiune. A fost vândută de niște clujeni și a iscat un mare scandal
| Foto: booking.com

Este vorba de halta Câmpeni, din județul Alba, care a fost transfromată în pensiune, iar acum este în centrul unui scandal.

Halta a intrat recent în centrul unei dispute ce opune, pe de o parte, Asociația Apuseni Spirit, și pe de altă parte pe managerul Spitalului Câmpeni, Dragomir Morcan, ultimul achiziționând halta anul trecut de la alte persoane particulare din comuna Mihai Viteazu, județul Cluj, scrie clubferoviar.ro.

Halta Câmpeni este inclusă pe lista monumentelor istorice din județul Alba și a fost preluată de Morcan într-o stare avansată de degradare (vezi foto). Odată preluată halta, Morcan i-a înlocuit geamurile, acoperișul, a reparat zidăria, platforma pietonală înconjurătoare, parcare și a făcut compartimentări astfel încât aceasta să poată fi introdusă în circuitul turistic.

Fosta halta Câmpeni, devenită pensiunea de trei stele Casablanca, dezvăluie în fotografii utilitatea ei trecută. La mică distanță se zărește calea ferată îngustă învecinată. În fața ei a fost amplasat un mic trenuleț artizanal.

Potrivit booking.com, pensiunea se închiriază în weekend la un tarif de 180 lei pe cameră, având o capacitate de aproximativ 15 persoane.

Însă aici se opresc aspectele idilice. Lucrările au fost făcute fără autorizație de construire valabilă, iar achiziția haltei s-a făcut anul trecut fără preemțiune oferită autorităților locale.

Conform Asociației Apuseni Spirit lucrările ar fi fost făcute cu firmele care aveau contract cu spitalul la care el este manager și cu angajați ai Spitalului. Asociația mai susține că nu s-a respectat dreptul de preemțiune cerut de legislația patrimoniului cultural. Mai multe detalii AICI.

 

Comenteaza