O firmă de asigurări, sub administraţie specială

O firmă de asigurări, sub administraţie specială
Astra Asigurări nu va putea să îşi onoreze obligaţiile de plată în cazul producerii unui eveniment de risc major, a declarat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşanu, întrebat dacă asigurătorul va putea să acopere daunele provocate de un cutremur.

La finele lunii septembrie 2013, conform datelor asociaţiei naţionale a asigurătorilor (UNSAR), Astra avea peste două milioane de poliţe valabile pe clasa de asigurări de incendiu şi alte calamităţi naturale.
"În cazul unui eveniment major, Astra nu va putea să îşi onoreze obligaţiile de plată", a declarat Ruşanu, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că administratorul special al companiei, KPMG, "are dezlegare" să vândă imobile şi active pentru a redresa situaţia financiară a Astra Asigurări.

"Societatea va rămâne în administrare financiară până la redresarea societăţii", a spus preşedintele ASF.

ASF a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei asigurare reasigurare Astra, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special.

"Se dispune deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, conform prevederilor art. 8 alin. (1) lit. b) coroborat cu prevederile art. 7 lit. a) din Legea 503/2004, republicată, la Societatea de Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A (...) reprezentată legal de domnul Iulius Alin Bucşă, în calitate de preşedinte Directorat. Art. 2.- Se desemnează KPMG ADVISORY SRL", se arată în decizia ASF.

Astra Asigurări, sub administrare specială

Astra Asigurări. Începând de marţi, ASF a suspendat atribuţiile legale ale acţionarilor semnificativi şi ale persoanelor semnificative ale societăţii de asigurare/reasigurare care se transferă administratorului special pe toată perioada administrării speciale precum şi drepturile de vot în privinţa numirii şi revocării membrilor Consiliului de supraveghere ai societăţii, dreptul la dividende al acţionarilor, activitatea, precum şi dreptul la remuneraţie al membrilor consiliului de supraveghere.

Suspendarea operează şi îşi produce efectele pe toată durata procedurii de redresare financiară prin administrare specială.

"Administratorul special preia integral atribuţiiie persoanelor semnificative ale societăţii de asigurare supuse procedurii de redresare financiară prin administrare specială, aşa cum acestea rezultă potrivit legii şi actelor constitutive ale societăţii de asigurare", se arată în decizia adoptată marţi de ASF.

Astra Asigurări. În urmă cu două săptămâni, MEDIAFAX a anunţat că ASF suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport raport al instituţiei, pe baza căruia BNR a sesizat DNA.

KPMG va trebui să iniţieze "în regim de urgenţă" procedurile legale de majorarea capitalului social până la un nivel care să permită societăţii respectarea cerinţelor de solvabilitate şi lichiditate şi să facă inventarierea dosarelor de daună, înregistrate în evidenţele societăţii de asigurare, în vederea evaluării daunelor reale şi a stabilirii obligaţiilor faţă de creditorii de asigurări, activitatea de verificare. Inventariere şi instrumentare a dosarelor se va face în regim de urgenţă.

Astra Asigurări. Administratorul va lua luarea măsurilor necesare pentru calcularea corespunzătoare şi în conformitate cu cerinţele legale a rezervelor tehnice constituite de societate.

Comenteaza