Numele noilor restaurante din Cluj-Napoca, subiect de discuție pentru locuitori: "Unele, fără legătură cu arta culinară/Fără creativitate"

Numele noilor restaurante din Cluj-Napoca, subiect de discuție pentru locuitori: "Unele, fără legătură cu arta culinară/Fără creativitate"

Clujenii dezbat numele noilor restaurante deschise în oraș. Unii spun că sunt lipsite de creativitate.

Noul val de restaurante din Cluj pare să fi renunțat complet la orice urmă de creativitate când vine vorba de nume – E o lipsă de inspirație sau pur și simplu nu îi mai pasă nimănui?, se întreabă un clujean. 

"Stau în Cluj de când m-am născut, am trecut prin multe etape ale dezvoltării împreună cu orașul. (...) După parerea mea, urâte sau foarte urâte (n.red. numele restaurantelor), care nu înseamnă nimic, unele fără legătură cu arta culinară, care n-au necesitat efort mental, n-a fost necesară nicio umbră de creativitate. (...) Au deschis DEX-ul, au pus degetul pe un cuvânt aiurea, acela devine numele restaurantului. Amintesc aici: Zama, Cimbru, Amar, Roata (discutabil - roata de car = tradiții și nostalgie), Nativ, Gram, Fragment, Livada, Exotic, Hora, Pastel, Trotuar. Nici măcar nu sunt nume amuzante. Nu vorbesc aici despre calitatea mâncării si a serviciilor, pentru că în majoritatea localurilor amintite sunt excelente", a scris clujeanul, pe Reddit. 

Locuitorii din Cluj-Napoca spun că probabil cei care au restaurantele au ales numele doar pentru a fi reținut mai ușor sau să fie mai diferit. 

"Când restaurantul tău se numește ‘Suav’ (e nume fictiv), îl reții pentru că e mai diferit și te gândești de ce au ales tocmai acel nume :))", a scris un alt clujean. 

De asemenea, unii oameni au oferit și exemple cu ce ar însemna numele unor restaurante din oraș. 

"Nu sunt de acord cu tine aproape deloc.

Încep cu ce cunosc:

Zama - regionalism ardelean pentru ciorbă. Nume scurt, clar, ușor de reținut și care reflectă specificul restaurantului.

Cimbru - condiment utilizat frecvent atât în bucătăria românească, dar și în altele. Te duce cu gândul la mâncare condimentată, plină de gust. Mai mult nu știu ce ar putea să îți spună numele unui restaurant. Mie mi se pare că se potrivește și cu aspectul restaurantului.

Roata - simbol pentru tradiție, reprezintă perfect specificul.

Pe care nu le cunosc (scriu doar ce îmi transmite numele):

Nativ - sună modern, dar te duce cu gândul la tradiție. M-aș aștepta să fie ceva reinterpretare fancy a mâncării tradiționale.

Exotic - Dacă servesc mici și ceafă de porc e stupid. Dacă servesc bucătărie internațională, numele îți exprimă exact asta.

Hora - mâncare tradițională, voie bună. Sună a un loc cu mâncare tradițională potrivit pentru familii, grupuri, evenimente mici.

Fragment - după nume și siglă, pare ceva de fițe, cu accent pe plating, mâncare reinterpretată, poate ceva chestii de gastronomie moleculară.

Pastel - Cuvântul te duce cu gândul la natură. Poate are legătură cu aspectul restaurantului sau cu mâncarea. M-aș aștepta la ceva mâncare mai de fițe, cu accent pe ingrediente fresh care arată frumos și colorat în farfurie", a scris un locuitor din Cluj-Napoca

Comenteaza