Noi investiții la Aeroportul Internațional Cluj. Ce face ultima autospecială cumpărată

Noi investiții la Aeroportul Internațional Cluj. Ce face ultima autospecială cumpărată
| Foto: Facebook.com/airportcluj.ro

Noile dotări fac parte din proiectul ”Echipamente aeroportuare pentru deszăpezirea/ degivrarea/ antigivrarea suprafețelor de mișcare și determinarea gradului de frânare”, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Ultimele investiții la Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj sunt o autospecială de îndepărtat zăpada cu plug, perie și suflantă și un echipament pentru măsurarea coeficientului de frânare a suprafeței de mișcare.

În cadrul proiectului ”Echipamente aeroportuare pentru deszăpezirea/ degivrarea/ antigivrarea suprafețelor de mișcare și determinarea gradului de frânare”, Autospecială de îndepărtat zăpada cu plug, perie și suflantă și Echipamentul pentru măsurarea coeficientului de frânare a suprafeței de mișcare au intrat în dotarea Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj.

Autospeciala de îndepărtat zăpada cu plug, perie și suflantă este destinată utilizării în perimetrul aeroportului pe durata sezonului de iarnă, în vederea efectuării operațiunilor de deszăpezire a suprafețelor de mișcare (pistă, căi de rulare, platforme de parcare aeronave), fiind necesară datorită extinderii suprafeței de mișcare prin construirea de noi locuri de parcare pentru aeronave, contribuind astfel la crearea condițiilor de operare în siguranță a zborurilor.

Totodată, ca urmare a progreselor tehnologice, echipamentele de nouă generație dețin caracteristici de exploatare cu o eficacitate mărită și o eficiență superioară privind cantitățile de zăpadă curățate.

Echipamentul pentru măsurarea coeficientului de frânare va fi utilizat pentru determinarea coeficientului de frânare specific suprafeței de mișcare, acest coeficient fiind necesar pentru evaluarea stării suprafeței de mișcare care este raportată serviciilor de trafic aerian în vederea informării echipajelor care urmează să aterizeze/decoleze de pe aeroport.

Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 8.217.020,70 lei, din care valoarea cofinanțată de Uniunea Europeană este de 2.910.235,90 lei.

Comenteaza