New York-ul polonezilor. Clujul merita şansa asta (analiză)

New York-ul polonezilor. Clujul merita şansa asta (analiză)
Luaţi-vă un caiet cu pătrăţele şi un cronometru să calculăm împreună cât de utilă pentru Cluj este intrarea pe piaţa locală a unui nou operator aerian.

Clujul este oraşul cu cea mai rapidă dezvoltare din ţară, tot mai interesant pentru mediul de afaceri. Turismul spre şi dinspre oraşul nostru este în floare. Mai există componenta cultural-artistic-sportivă: oraşul nostru are festivalurile Untold, Electric Castle, competiţii sportive internaţionale. Şi poate nu ar trebui să vorbim doar despre Cluj, ci despre Transilvania, în ansamblu. Nu e nicio mirare că nevoia de transport dinspre mari oraşe ale lumii către această parte de ţară şi înapoi este în creştere. 

Aeroportul din Cluj şi-a propus construirea unei piste de aterizare-decolare de 3.500 m, capabilă să asigure operarea zborurilor transatlantice, dar până atunci ardelenii care vor să zboare departe au nevoie de multe escale. La fel şi călătorii care vin încoace, lucru speculat perfect de LOT. Compania aeriană cu capital 100% polonez, majoritar de stat, a introdus din 30 martie zborurile de Cluj, patru pe săptămână, ce leagă inima Transilvaniei de Varşovia şi, mai departe, de Occident şi Orient. E o mişcare inteligentă, pe care vă propun să o studiem împreună.

"Ne ia cam un an şi jumătate să analizăm şi pornim o rută nouă. La fel s-a întâmplat şi cu Clujul. Avem pasageri care ne întreabă de ce am introdus o rută sau alta, dar în spatele deciziilor acestora stă un colectiv foarte calificat, care observă tendinţele", a declarat reprezentatul biroului mass-media al LOT, Pamela Gintowt-Juchniewicz.

Haideţi să ne luăm caietul cu pătrăţele şi să facem puţină matematică. Conform site-ului vola.ro, dacă voia să zboare în 18 aprilie de la Cluj la New York, un ardelean putea alege ruta prin Bucureşti. Îl costa 251 de euro avionul până pe Otopeni, cu Tarom, şi 959 de euro cel până la New York, cu escală la Londra, cursă operată de British Airways. Total 1.210 euro. Din capitala României spre America de Nord zboară şi alte companii, precum Lufthansa, KLM, Air France sau Alitalia, cu escale la Frankurt, Amsterdam, Paris sau Roma.

O altă ofertă vine de la Lufthansa. Mai scumpă, 2.028 de euro, cu schimbarea avionului la Munchen. 1.442 de euro ar costa varianta pe la Viena, cu Austrian Airlines. Ambele au plecare de la Cluj. Mai există şi celebra trecere prin Budapesta, dar asta presupune un drum cu microbuzul, în toiul nopţii, de la Cluj până la aeroportul Ferihegy. Ce propun polonezii: un zbor de la Cluj la Varşovia, care costă 173 de euro, şi unul din capitala Poloniei către New York, la preţul de 425 de euro, potrivit lot.com. Total 599 de euro. 

Haideţi acum să ne luăm cronometrele şi să mai facem puţină matematică. Drumul, cu schimbare la Bucureşti şi cu escală la Londra, înseamnă 13 ore şi jumătate, fără a socoti perioada petrecută pe aeroportul din Otopeni. Austrian Airlines se mişcă mult mai repede: 12 ore şi 10 minute până la aterizarea finală, cu 9 ore şi jumătate în avionul de la Viena la New York.

Şi pe la Munchen se prinde viteză: zborul Cluj - Munchen durează o oră şi 45 de minute, pauza pentru schimbarea avionul este de 85 de minute, apoi 9 ore şi cinci minute este timpul scurs de la decolarea de pe aeroportul F. J. Strauss până la aterizarea lângă Statuia Libertăţii. Total: 12 ore şi un sfert.

LOT dublează oferta ieftină cu nişte timpi foarte competitivi: 90 de minute de la Cluj la Varşovia, două ore şi 35 de minute pe Aeroportul Chopin, 8:25 ore în Boeing 787 Deamliner către New York, adică 12 ore şi 20 de minute. Am luat New York ca studiu de caz, dar LOT are legături directe cu Tokyo şi Singapore, cu oraşe din Canada, SUA, ţări din Europa şi din nordul Africii, toate accesibile de la Cluj, din 30 martie.

DECLARAŢIE

„Clujul este foarte bine conectat cu America de Nord prin Varșovia. Timpul minim de conexiune este de 35 de minute. De exemplu, pentru Londra timpul de transfer este de doar 35 de minute. Practic, te dai jos din avion treci de verificările de securitate și apoi zbori imediat spre Londra.

Zborul din Cluj către Varșovia este mai puțin de două ore, iar spre America de Nord 14 ore. Este foarte puțin mai ales dacă compari cu alte servicii din vestul Europei foarte aglomerate. Hub-ul nostrul din Varșovia este frumos și nu ai cum să te pierzi pentru că este micuț și foarte prietenos"

Pamela Gintowt-Juchniewicz, biroul mass-media al LOT

 

Comenteaza